В ЄС набув чинності Акт із цифрових послуг, який зобов’язує інтернет-платформи видаляти дезінформацію та мову ворожнечі

Дата: 17 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

17 лютого набув чинності Акт із цифрових послуг Євросоюзу, який регулює діяльність інтернет-платформ та норми захисту споживачів у цій сфері.

Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

Фото з відкритих джерел

Із 17 лютого Акт із цифрових послуг (Digital Services Act – DSA), зведення правил ЄС, що має на меті зробити інтернет-середовище більш безпечним, справедливим та прозорим, буде застосовуватися до всіх організацій, що виконують посередницькі функції онлайн на всій території ЄС“, – йдеться у повідомленні.

Відповідно до DSA, користувачі онлайн-послуг з ЄС краще захищені від незаконних товарів та контенту, а їхні права захищаються на онлайн-платформах, де вони спілкуються з іншими користувачами, діляться інформацією або купують продукти. Усі онлайн-платформи з користувачами в ЄС, за винятком малих та мікропідприємств, на яких зайнято менше ніж 50 осіб та з річним оборотом менш як 10 мільйонів євро, повинні будуть дотримуватись нових правил. 

Зазначається, що такі великі онлайн-платформи будуть зобов’язані протидіяти поширенню незаконного контенту, відповідних товарів або послуг. У цьому зв’язку вони мають надавати користувачам можливість позначати такий протиправний контент, співпрацювати з організаціями, які спеціалізуються на контролі за якістю інформації.

Обов‘язковою вимогою до великих інтернет-платформ є застосування заходів із захисту неповнолітніх, включаючи повну заборону на поширення додатків на основі особистих даних або “профайлу” дитини.

Також інтернет-платформи зобов‘язані інформувати користувачів про позначки для реклами у своїх інформаційних продуктах та надавати інформацію, хто є замовником демонстрації рекламних додатків і хто заплатив за таку рекламу.

Правила DSA забороняють рекламну продукцію, яка побудована на чутливій інформації, наприклад, на політичних або релігійних переконаннях, сексуальних преференціях та інших подібних даних.

Крім того, платформи повинні інформувати користувачів про причини модерування контенту, поширеного користувачем, включаючи його видалення, блокування аккаунтів, та надавати користувачу в такому випадку посилання на перелік причин, що міститься у базі даних DSA. При цьому користувачі мають отримати механізм оскарження рішень модератора.

Платформи відповідно до нових правил зобов‘язані оновлювати інформацію щодо власних процедур та правил модерування контенту принаймні раз на рік.

Правила DSA від серпня 2023 року вже застосовуються для 19 дуже великих онлайн-платформ та пошукових систем, до яких звертаються більш як 45 мільйонів користувачів щомісяця.

Повідомляється, що для нагляду за діяльністю інтернет-платформ, не віднесених до “дуже великих”, на рівні членів ЄС створюватимуться структури Координатора цифрових послуг, які діятимуть як незалежний регулятор на території своїх країн.

Подібний незалежний регулятор буде створений і на загальноєвропейському рівні. Єврокомісія за участі національних Координаторів цифрових послуг створить Європейську раду з цифрових послуг з метою забезпечення дотримання прав споживачів на всій території ЄС незалежно від того, де розміщуються такі інтернет-платформи. Перша зустріч Європейської ради з цифрових послуг відбудеться 19 лютого 2024 року.

Нагадаємо, що Акт про цифрові послуги, покликаний протидіяти поширенню шкідливого контенту, набув чинності в ЄС у серпні 2023 року. Документ зобов’язує популярні інтернет-платформи видаляти шкідливу інформацію, в іншому разі їм доведеться сплатити штраф.

Перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть вимоги закону про цифрові послуги (DSA), в Євросоюзі оприлюднили наприкінці квітня поточного року. До нього потрапили ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення ЄС і, відповідно, має значний вплив на аудиторію.

Серед компаній, що підпадають під дію закону, – маркетплейси, соцмережі, магазини застосунків та пошукові системи.

Погодили закон у ЄС 2 квітня 2022 року. Європейський парламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська Рада остаточно схвалила положення про закон про цифрові послуги. Він був оприлюднений в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.  

Компанії та платформи, які не дотримуються DSA, зіткнуться зі штрафними санкціями, включно з фінансовими штрафами, а в найсерйозніших випадках будуть оштрафовані на суму до 6% їхнього глобального обігу.

Контроль за виконанням закону здійснюватиме Комісія з внутрішнього ринку ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter