В Японії виправдали 88-річного чоловіка, який найдовше у світі очікував на виконання смертного вироку

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

26 вересня, у четвер, у Японії виправдали 88-річного чоловіка Івао Хакамаду, якого багато років тому засудили до смертної кари. Тривале очікування суттєво погіршило його психічний стан.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Reuters

Як розповіли у BBC, у 1966 році Хакамада працював на підприємстві з виробництва місо – традиційної японської приправи з ферментованих бобів.

У тому ж році під час пожежі у будинку в Сідзуоці, що на захід від Токіо, знайшли тіла його роботодавця, дружини та двох підлітків. Всі члени сім’ї були зарізані, а будинок – підпалений.

Крім того, злочинці забрали з собою 200 тисяч єн готівкою.

Поліція звинуватила у цьому злочині Івао Хакамаду, який спочатку заперечував свою причетність. Згодом він визнав провину, проте пізніше заявив, що зізнання були вимушеними. Чоловік пояснив, що зробив це після побиттів і допитів, що тривали до 12 годин на день.

У 1968 році колишнього боксера засудили до смертної кари за вбивство і підпал, і це рішення підтвердив Верховний суд Японії у 1980 році.

Протягом багатьох років адвокати Хакамади стверджували, що ДНК, знайдена на одному з доказів, не належала їхньому підзахисному. Крім того, захист припускав, що поліція могла підробити матеріали справи.

У 2014 році суддя визнав, що одяг, знайдений як доказ, “не належав підсудному”.

Після цього Івао Хакамаду звільнили з в’язниці, де він більшу частину часу перебував в ізоляції. Погіршення його психічного здоров’я призвело до того, що він став проживати під наглядом своєї 91-річної сестри Хідеко.

У жовтні 2023 року розпочався перегляд справи.

Зрештою у вересні 2024 року суд дійшов висновку, що докази були сфальсифіковані поліцією, а засуджений насправді не мав стосунку до злочину. Сестра чоловіка Хідеко роками боролася за справедливість для брата, тому для неї було приємно почути у суді вирок “невинуватий”.

Вона розповіла журналістам, що коли почула ці слова, була настільки зворушена і рада, що не змогла стримати сліз.

Amnesty International також відреагували на виправдання Хакамади, назвавши це рішення “значущим моментом для правосуддя”, і закликали Японію до скасування смертної кари.

В заяві організації зазначається, що після майже п’яти десятиліть неправомірного ув’язнення і десяти років очікування повторного розгляду справи, цей вердикт є визнанням серйозної несправедливості, яку чоловік терпів більшу частину свого життя.

Нагадаємо, що у 2022 році у 20 країнах світу задокументували страту 883 людей. 90% усіх страт припадають на Іран, Саудівську Аравію і Єгипет. Це найвищий показник за останні 5 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter