В Ужгороді переселенці безплатно навчаються на електрогазозварників

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Ужгороді стартував курс “Електрогазозварник” для вимушених переселенців, організований громадською організацією “НЕЄМІЯ”. Він складався з теоретичної та практичної частин. До навчання долучилися 15 учнів.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Фото: Руслана Гостюк / “Суспільне Ужгород”

Олег Руін, переселенець із Запоріжжя, розповів, що навчання тривало близько 10 днів і включало онлайн-теорію та практичні заняття. Він вважає, що здобуті навички у майбутньому стануть йому у пригоді.

“Ми почали з початку, запалювали електрод, щоб він горів. Потім навчилися наплавляти валики з металу на пластині, а далі освоїли процес з’єднання деталей. Я завжди хотів навчитися саме цього, бо вважаю, що людині потрібно мати багато навичок”, – поділився чоловік.

Інший учасник, Олександр Макашов, також залишився задоволений курсом і планує продовжити навчання в цій галузі.

Практичні заняття проходили в Ужгородському центрі професійно-технічної освіти. Майстер виробничого навчання Микола Тютюнник пояснив, що учні мали різний рівень підготовки, тому навчання йшло з різною швидкістю. 

“У нас був інструктаж з техніки безпеки, ознайомлення з обладнанням та зварювальним постом, далі вони вчилися запалювати дугу, робити прихватки й з’єднувати дві деталі. Потім вчилися з’єднувати деталі з розробкою кромок, тобто, коли деталь товста, там краєчок зрізається, щоб накласти декілька швів. І завершували цикл навчання кутовими швами, тобто вони пробували й такі шви з’єднувати”, – розповів майстер.

Курс був розроблений у рамках проєкту Міжнародної організації праці за фінансової підтримки уряду Данії та УВКБ ООН. Учні, які завершили навчання, вже отримали сертифікати.

Нагадаємо, що у межах українсько-японського проєкту “Допомога у реабілітації і налагодженні повноцінного життя для ВПО в Україні” в Полтаві організували навчальний курс із кондитерської майстерності.

Курс розраховано на 50 годин. Заняття проводять на базі Полтавського університету економіки і торгівлі, де учасниць та учасників навчають випікати десерти. Навчання безоплатне. Тренери розробили 32 навчальні програми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter