“Шкодить розвитку країни”: в Узбекистані розблокували доступ до низки соцмереж

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

З 1 серпня в Узбекистані розблокували доступ до трьох соціальних мереж – Twitter, WeChat та ВКонтакті, що перебували під забороною в країні з липня 2021 року.

Про це повідомили в місцевому Агентстві інформації та масових комунікацій (АІМК).

Джерело: pixabay.com

Щодо TikTok тривають перемовини, уточнили в агентстві.

Прессекретар президента Узбекистану Шерзод Асадов, коментуючи це рішення, сказав, що “спроби ізолювати інформаційний простір і перешкоджати плюралізму думок не є прогресом суспільства, а, навпаки, стримують його”. Він заявив, що, за словами очільника держави Шавката Мірзієва, “забезпечення свободи слова та друку, права громадян на отримання та поширення інформації, вільне вираження своїх думок є одним з найважливіших напрямів державної політики, і цей курс буде послідовно продовжений”.

Державна інспекція з контролю у сфері інформатизації та телекомунікацій “Узкомназорат” обмежила доступ до TikTok, Twitter, WeChat, ВКонтакті та Skype у липні 2021 року. Серед аргументів такого рішення називали порушення цими соцмережами вимог законодавства Узбекистану під час оброблення персональних даних громадян країни. Зокрема, зазначені вебресурси не перенесли до Узбекистану свої сервери, а продовжували зберігати персональні дані місцевих користувачів за межами країни.

Згодом президент звільнив голову “Узкомназорату”, а багато соцмереж, зокрема Facebook, YouTube та Instagram, розблокували. Однак восени 2021 року доступ до багатьох соцмереж, включно з Telegram, Facebook, Instagram, YouTube та Однокласниками, знову закрили.

Нагадаємо, що підконтрольна Росії влада терористичного угруповання “ДНР” заблокувала жителям окупованих територій Донеччини доступ до соціальних мереж Facebook та Instagram.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter