В уряді залучають ветеранів та ветеранок до популяризації спорту у регіонах

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

До проєкту популяризації збереження і зміцнення здоров’я серед українців залучають ветеранів та ветеранок. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: ЗОДА

За перший рік, поки проєкт “Активні парки” запускали у регіонах, щонайменше дев’ятеро ветеранів стали координаторами. Очільниця Мінветеранів Юлія Лапутіна розповіла, що посадовці хочуть, щоб більше ветеранів й ветеранок, які вже пройшли реабілітацію через спорт та мають певні здобутки, ставали тренерами у громадах та підтримували побратимів та посестер.

“Створення спортивних осередків у громадах для всіх верств населення та залучення до них ветеранів сприятиме стійкості українського суспільства”, – упевнена Лапутіна. 

Нині в Україні створили вже 750 парків, простір яких є безбар’єрним. До роботи там залучили понад пів тисячі координаторів, які пройшли навчання з психосоціальної підтримки.

Ветеранський спорт є одним зі способів психосоціальної адаптації військових. ZMINA раніше розповідала про заступника командира криворізької бригади Нацгвардії імені Петра Калнишевського Олександра Пискуна.

Важке поранення він отримав ще у 2014 році під час звільнення Лисичанська на Луганщині. Військовий з побратимами намагалися забрати з поля бою ще живого командира, але потрапили під обстріл. Від розриву міни чоловік знепритомнів, а коли прийшов до тями, то зрозумів, що опинився у полоні російських бойовиків з пошкодженим хребтом і легенею. Додому він повернувся влітку 2014-го. 

Реабілітацію після поранення, за словами самого Пискуна, він сприймав як спортивне випробування.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року громадська рада при Мінветеранів вимагала відставки міністерки Лапутіної, бо не вважала її компетентною. 

Серед питань, які викликають найбільше невдоволення, рівень компетенції посадовиці як менеджерки, низька якість реалізації проєкту “Помічник ветерана”, прогалини в організації реабілітації ветеранів, а також перенесення Національного військового меморіального кладовища з меж Києва до селища Гатне. 

Щодо останнього ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter