Громадська рада при Мінветеранів вимагає відставки міністерки Юлії Лапутіної: чому?

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Члени громадської ради при Мінветеранів висловили своє невдоволення звітом очільниці відомства Юлії Лапутіної за підсумками трирічної роботи. Громадськість вимагає звільнити посадовицю, бо не вважає її компетентною. 

Про це вони розповіли в Українському кризовому медіацентрі.  

Юлія Лапутіна в грудні 2021-го під час обговорення пріоритетних напрямів роботи Мінветеранів на наступний рік. Фото: Мінветеранів

Серед питань, які викликають найбільше невдоволення, рівень компетенції Лапутіної як менеджерки, низька якість реалізації проєкту “Помічник ветерана”, прогалини в організації реабілітації ветеранів, а також перенесення Національного військового меморіального кладовища з меж Києва до селища Гатне. 

Щодо останнього ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Усі свої претензії громадська рада підготувала в окремій аналітичній довідці на 16 пунктів. 

“Вони (посадовці. – Ред.) не можуть приховати, що повністю провалили роботу з ветеранами. Юлія Лапутіна провалила цей напрям, її управління не є ефективним і, навпаки, шкодить ветеранам, родинам. 5 грудня на засіданні комітету сказали, що підготують лист на голову уряду щодо її відставки. Це перший серйозний крок. Два роки ходять чутки, що її звільнять і готується заміна. Ні, не готувалась. За три роки її правління, а Юлія Лапутіна – найдовший міністр у справах ветеранів, ми бачимо, що інституція майже зруйнована. Ветерани не довіряють своєму міністерству. За них борються всі, окрім профільного міністра”, – каже членкиня правління громадської ради, очільниця благодійного фонду “Волонтерське Об’єднання “ВЕСТА”, дружина військового Богдана Левицька

Своєю чергою голова громадської ради Дмитро Шатровський у своєму виступі наголосив, що громадськість втомилася, вимагаючи відставки Лапутіної. 

“Так не може бути, тому що обороноздатність країни – це, зокрема, формування державної політики щодо учасників бойових дій, поранених і сімей полеглих”, – сказав він. 

Нагадаємо, що за рік на майже 20% побільшало ветеранів, які відчувають зневагу суспільства.

Пересічні українці вважають основною проблемою ветеранів у майбутньому психоемоційну нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям або ж проблеми з простором, адаптованим для людей з інвалідністю. Водночас самі ветерани вважають інакше. 

Також більшість опитаних роботодавців уже бояться, що на них вплине психоемоційний стан працівників-ветеранів, тож це заважає останнім у працевлаштуванні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter