В університеті імені Тараса Шевченка відновлять вивчення білоруської мови

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відновлять вивчення білоруської мови. Програми з вивчення російської, білоруської мов та фарсі закрили у 2023 році.

Про це повідомив ректор вишу Володимир Бугров, передає кореспондент Укрінформу.

Фото: Інституту філології КНУ

“Білоруська мова не є лише мовою самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, це є мова білоруського народу, воїнів білоруських формувань, які в складі Збройних сил України виборюють свободу і незалежність і для України, і для своєї батьківщини”, – підкреслив Бугров.

За його словами, випусковою за цією спеціальністю буде кафедра слов’янської філології Навчально-наукового інституту філології.

Минулого року, коли програму з вивчення білоруської в університеті закрили, журналістка Юлія Кузьменко розкритикувала таке рішення університету.

“Ще кілька років тому на зустрічах з абітурієнтами керівники всіляко агітували вступати на білоруську, бо ця мова рідкісна і вивчається в Україні лише у двох вишах. КНУ пишався, що він – один із них. Ми, зокрема, теж допомагали білорусам не асимілюватися, ми були джерелом знань про їхню мову, літературу, культуру тощо.

Ми підтримували протести в Білорусі у 2020 році. Нашу колишню викладачку Надію Старовойтову затримували в липні цього року за протести в Білорусі 2020 року. Білорусь – окупована російським режимом, її мова зникає, це ж схоже, що було довгі роки в Україні… Одна з умов перемоги над Росією – білоруська мова і культура, самоідентифікація білорусів, демократія в Білорусі. Звісно, далеко не головна, але все ж важлива для перемоги”, – писала вона.

Тоді в коментарях до допису Володимир Бугров зазначив, що в разі, коли 2024 року університет оголосить набір на програму з білоруської мови й буде достатня кількість студентів, він підтримає програму.

Нагадаємо, що цього року серед загальної кількості заяв на вступ до Київського національного університету імені Тараса Шевченка 69% подали жінки, а 31% – чоловіки. 

За словами Бугрова, найпопулярнішими спеціальностями в підпорядкованому йому виші є: 

  • філологія;
  • право;
  • міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії;
  • психологія;
  • журналістика;
  • інженерія програмного забезпечення;
  • міжнародні економічні відносини;
  • економіка;
  • комп’ютерні науки;
  • маркетинг.

За словами ректора, динаміка подання заяв на природничі науки, технології, інженерію та математику не тішить. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter