В Україні запрацював вже десятий Центр допомоги врятованим: хто та яку допомогу там може отримати?

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі розпочав роботу Центр допомоги врятованим.  

Про це розповіли в уряді. 

Фото: eu-ua.kmu.gov.ua

Центр на вулиці Косовській у будинку 2-д став вже десятим в Україні, відкритим від початку повномасштабного російського вторгнення.

Інші працюють в Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Чернівцях, Мукачеві, Полтаві, Херсоні (мобільний пункт), Харкові (мобільний пункт) та Львові. За час роботи там встигли надати вже майже 15 тисяч послуг, більшістю з яких скористались ВПО. 

Центри підтримують людей, які виїхали з зони активних бойових дій та/або тимчасово не підконтрольних територій, втім, працівники кажуть, що до них можуть звертатись усі охочі. Вони можуть отримати безоплатні консультації соціальних працівників, психологів та юристів. 

У складних випадках, наприклад, сексуального насильства, експерти центру довгостроково надають постраждалим комплексну підтримку для подолання посттравматичного синдрому. 

“Тисячі постраждалих вже скористалися цим. Центри допомоги врятованим стають точкою входу для постраждалих й відкривають широкий спектр послуг, як-от психосоціальна допомога та консультування, направлення до медичних установ, юридична підтримка та інші. Ми знаємо, що чимало людей потребують цієї підтримки”, – каже Хайме Надаль, представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, що підтримує проєкт з відкриття центрів. 

Центр працює по буднях з 08:00 до 17:00. 

Нагадаємо, що за час роботи центру врятованих у Львові там зафіксували щонайменше 42 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter