В Україні заборонили діяльність Партії регіонів

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Міністерства юстиції та Служби безпеки України про заборону діяльності Партії регіонів. 

Про це повідомляє рух “Чесно”. 

Мітинг Партії регіонів у 2006 році. Фото: Reuters

Офіційно заснували партію під назвою “Партія регіонального відродження України” ще 1997 року, однак широковідому назву об’єднання отримало 2001-го. 

Після Євромайдану члени партії перейшли до новоствореної партії “Опозиційний блок”, яку Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив торік влітку. 

Потреба в забороні полягала в тому, що досі на окупованих Росією територіях, де не проводили місцевих виборів 2015-го, обрані ще 2010-го депутати офіційно мають мандати. 

Тепер партія зобов’язана передати майно, кошти та інші активи, а також активи обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави. Рішення можна оскаржити протягом 20 днів у Верховному Суді, але, як зазначають активісти, цього жодній партії зробити не вдалося. 

Лідерка руху “Чесно” Віта Думанська, коментуючи рішення, висловила думку, що партію мали б заборонити значно раніше. Думанська вважає, що цим рішенням влада намагається створити враження, що йде боротьба з проросійськими силами в політичній системі. 

“Що ми бачимо? У парламенті фігурант Реєстру держзрадників Нестор Шуфрич досі очолює Комітет з питань свободи слова, і його соратники з ОПЗЖ залишаються з повноваженнями. Те саме і в місцевих радах. Персональна відповідальність за це на нардепах зі “Слуги народу”: голові фракції Давиді Арахамії, спікері Руслані Стефанчуку, які мали б організувати роботу так, щоб до 24 лютого 2023 року громадяни побачили нові закони в дії. А реальність така: коли нардеп ОПЗЖ Ігор Абрамович добровільно складає мандат, Арахамія йому ще й дякує за роботу. Це не що інше, як відбілювання”, – каже вона.

Нагадаємо, що торік в Україні повністю заборонили діяльність 12 проросійських політичних сил, серед яких “Опозиційна платформа – За життя”. 

Чимало депутатів цієї партії почали співпрацювати з російськими окупантами після 24 лютого: у Мелітополі на їхній бік перейшла Галина Данільченко, в Енергодарі – Андрій Шевчик, а в Ізюмі на Харківщині депутат від ОПЗЖ Анатолій Фомічевський показав дорогу до міста окупантам.

Серед таких також колишній мер Святогірська Володимир Бандура. За словами самих російських терористів, Бандура був подвійним агентом

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter