В Україні винесли на обговорення законопроєкт щодо примусової реєстрації абонентів мобільного зв’язку

Дата: 12 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Текст документу про зміни до Закону “Про електронні комунікації” щодо примусової реєстрації абонентів мобільного зв’язку оприлюднили для обговорення.

Про це повідомляється на сайті Комітету з питань цифрової трансформації Верховної Ради.

Джерело: pixabay.com

На думку ініціаторів проєкту закону, він допоможе боротися з “сірим імпортом” мобільних телефонів.

Також через популярність інтернет-банкінгу, онлайн-замовлень товарів та послуг зростають ризики шахрайства, пояснили вони. 

“Внаслідок викрадення телефонів, у пам’ять яких були внесені персональні дані, виникають прикрі ситуації з банківськими рахунками”, – зазначили у Верховній Раді. 

Обов’язкова реєстрація абонентів має запобігти таким ситуаціям, вважають ініціатори документа.

Якщо законопроєкт ухвалять, всі користувачі мобільного зв’язку будуть зобов’язані пройти ідентифікацію шляхом укладення відповідного договору. Тим, хто цього не зробить, мобільні оператори з 1 січня 2025 року відключать зв’язок.

За інформацією LIGA.tech, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров ще 2019 року обіцяв, що у відповідному законі не буде норм щодо обов’язкової реєстрації абонентів і блокування “сірих” телефонів по IMEI.   

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №5463 “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні”.

Фахівці розкритикували документ, адже він не робить процедуру реєстрації місця проживання легшою, як про це кажуть його автори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter