В Україні відреагували на незаконний арешт у Сімферополі адвоката Едема Семедляєва

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що головна мета арешту кримського адвоката Едема Семедляєва – прагнення російської влади в Криму “залякати кримських татар”.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Едем Семедляєв

“Зайве говорити, що це “рішення” є незаконним навіть відповідно до законодавства країни-окупанта. Ні для кого не секрет, головною метою такого свавілля є прагнення залякати кримських татар і змусити їх змиритися з російською окупацією Криму”, – написав він.

Він наголосив, що Семедляєв – один із професійних кримськотатарських адвокатів, які захищають кримських політв’язнів.

Арешт адвоката засудило також Представництво президента України в АРК як “зухвалі злочинні дії окупаційної адміністрації Російської Федерації” щодо громадянина України Семедляєва.

“Винесений так званим “Центральним районним судом міста Сімферополя” незаконний вирок адвоката Едема Семедляєва до 12 діб адміністративного арешту та 4 000 російських рублів штрафу за так звану “непокору законним вимогам співробітників поліції” – не що інше, як продовження політики переслідування громадян Автономної республіки Крим і Севастополя за їхніми політичними, релігійними переконаннями, а також у зв’язку з їхньою професійною та суспільною діяльністю”, – йдеться в повідомленні відомства.

У представництві президента переконані, що такі кроки російської адміністрації Криму щодо Семедляєва пов’язані з його професійною діяльністю як “адвоката із захисту громадян України у політично мотивованих справах, які систематично фабрикують силові відомства держави-окупанта”.

Відомство закликало Росію звільнити Едема Семедляєва, припинити хвилю репресій та переслідувань у тимчасово окупованому Криму громадян України за їхні політичні погляди, позицію та переконання, а також у зв’язку з їхньою професійною та громадською діяльністю. 

Тим часом прокуратура Автономної Республіки Крим пообіцяла дати правову оцінку арешту окупаційним “судом” у Сімферополі Семедляєва у межах раніше розпочатого кримінального провадження.

Нагадаємо, 11 листопада “Центральний районний суд Сімферополя” визнав винним адвоката в адмінправопорушеннях за двома протоколами, який склали у “відділку поліції”. 

Захист Семедляєва збирається оскаржити рішення незаконних “суддів” протягом трьох днів. 

США закликали Росію негайно звільнити кримського адвоката Семедляєва. 

Також серйозне занепокоєння затриманням адвоката висловлювали правозахисні організації Front Line Defenders та Human Rights Watch. Вони закликали окупаційну владу припинити переслідування Едема Семедляєва. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter