В Україні відкрили першу експозицію Музею воєнного дитинства

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

З 23 червня до 12 липня у Музеї історії міста Києва відбуватиметься показ першої експозиції Музею воєнного дитинства, в рамках якої відвідувачі зможуть подивитись на речі та дізнатись унікальні історій дітей, постраждалих внаслідок російської агресії в Україні.

Про це повідомили на сайті музею. 

Музей воєнного дитинства – це міжнародна платформа, яка документує свідчення людей, на дитинство яких війна вплинула в минулому, або які досі живуть в зонах воєнних дій та на прифронтових територіях. Свою роботу проєкт розпочав 2011 року, а першою постійною виставкою, яку організували у його рамках, стала виставка у Сараєві. Минулого року Музей воєнного дитинства заснував свій перший міжнародний офіс в Україні. 

“Погляди дітей на події навколо них не менш важливі ніж погляди дорослих. Це особливо стосується війни. Діти є однією з найбільш вразливих категорій у зоні бойових дій. Ми маємо хоча б спитати, як змінюється їхнє життя після початку війни”,розповіла під час відкриття виставки  директорка музею Юлія Скубицька

Фото: АрміяInfo/Дмитро Юрченко
Фото: АрміяInfo/Дмитро Юрченко
Фото: АрміяInfo/Дмитро Юрченко

Наразі в українському Музеї воєнного дитинства зібрані понад 130 експонатів, але на першій виставці глядачі зможуть побачити понад 30 із них, серед яких щоденники, малюнки, іграшки та записані історії. 

“Коли я запитала в дітей з прифронтових районів, що небезпечного є в лісі, мені відповіли: «Мухомори, лисиці… міни, розтяжки…» Тобто страшну летальну зброю вони сприймають як буденну норму існування поряд із усталеними природними загрозами! Особливо ті малюки, які не пам’ятають іншого ‒ мирного життя. З точки зору психології зрозуміло, що діти, як і дорослі, втомлюються щохвилини тримати в голові застереження про ймовірний ризик, тому не припинять, скажімо, кататися з гірки тільки через те, що «за кущем» стріляють. У цьому найбільша небезпека і найбільша трагедія”,говорить голова благодійного фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська, яка збирала історії дітей. 

Організатори виставки планують провести її в інших містах України, а згодом зробити постійною. Долучитись до роботи музею можуть всі охочі, адже організатори закликають ділитись своїми історіями на сайті проєкту. 

Нагадаємо, що цього року в Україні вперше на національному рівні вшановували пам’ять дітей, які загинули внаслідок російської агресії.

Загалом близько 58 тисяч українських дітей наразі отримали статус постраждалих унаслідок воєнних дій. Досі немає закону про соцзахист дітей, які отримали цей статус, а також комплексної державної цільової програми їхньої реабілітації. Низка правозахисних організацій дійшла висновку, що найнезахищенішими в російсько-українській війні лишаються діти.

Раніше ZMINA розповідала, що дає офіційний статус постраждалого внаслідок воєнних дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter