В Україні відкрили близько 200 кримінальних проваджень за незаконне поширення інформації про ЗСУ — Офіс генпрокурора

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці розпочали близько 200 кримінальних проваджень за незаконне поширення інформації про переміщення зброї та розташування Збройних сил України.

Такі дані навів начальник Департаменту кримінально-правової політики Офісу генпрокурора Олексій Бонюк під час експертного обговорення на тему: “Кримінальна відповідальність за поширення незаконної інформації в інтернеті до та після початку повномасштабного вторгнення”, передає кореспондентка ZMINA.

Джерело: фейсбук-сторінка Збройних сил України

Провадження відкрили за статтею 114-2 Кримінального кодексу України, третину обвинувальних актів вже спрямували до суду, уточнив він.

Норми Закону “Про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за несанкціоноване розповсюдження інформації про засоби протидії збройній агресії Російської Федерації” набули чинності у квітні 2022 року.

Поширення інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, зокрема про їхнє переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, Міністерством оборони, Головним управлінням розвідки чи Службою безпеки України або в офіційних джерелах країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань за можливості їхньої ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом, Міноборони або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter