В Україні хочуть запровадити кримінальну відповідальність за несанкціоноване поширення фото і відео “прильотів”

Дата: 23 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Україні пропонують ввести кримінальну відповідальність за несанкціоноване поширення фото, відео чи іншої інформації про результати обстрілів російською армією важливих об’єктів.

Відповідний законопроєкт 23 листопада зареєстровано на сайті Верховної Ради.

Автори документа вважають, що поширення такої інформації може призвести до негативних наслідків і тому потребує покарання.

“Вказана інформація поширюється громадянами України одразу ж після чергового “прильоту” ракет та/або керованих безпілотників, безпілотників-камікадзе і потрапляє в російські інтернет-ресурси, а також до керівництва ворожих збройних сил, що є недопустимим”, – йдеться в тексті проєкту закону.

У документі перелічено об’єкти, інформацію про стан яких після обстрілів не можна поширювати. Зокрема, це об’єкти критичної інфраструктури, будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державні, комунальні підприємства, установи чи організації на території України.

Якщо законопроєкт набере чинності й відповідні зміни внесуть до ст. 114-2 Кримінального кодексу України “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану”, правопорушення каратиметься штрафом або громадськими роботами чи виправними роботами.

Виняток становлять випадки, коли інформація про наслідки обстрілів уже була поширена Генеральним штабом Збройних сил України, Міністерством оборони, Головним управлінням розвідки чи Службою безпеки України, іншими уповноваженими державними органами або службовими особами.

Нагадаємо, що у квітні 2022 року набрав чинності Закон “Про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за несанкціоноване розповсюдження інформації про засоби протидії збройній агресії Російської Федерації”.

Згідно з його нормами, поширення інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, зокрема про їхнє переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, Міністерством оборони, Головним управлінням розвідки чи Службою безпеки України або в офіційних джерелах країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань за можливості їхньої ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом, Міноборони або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter