В Україні в травні зафіксували 11 злочинів проти свободи слова – ІМІ

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У травні в Україні зафіксували 11 злочинів проти свободи слова, з них чотири вчинила Росія проти медіа і журналістів.

Такі дані наведено в щомісячному моніторингу “Барометр свободи слова” від Інституту масової інформації (ІМІ).

Джерело: pixabay.com

У травні внаслідок російської агресії загинули шість медійників, один з них, Арман Солдін, – під час виконання професійної діяльності. П’ятеро загинули на фронті, захищаючи Україну від окупантів.

Арман Солдін – відеожурналіст французької інформаційної агенції AFP, загинув 9 травня на Сході України внаслідок російського обстрілу.

Володимир Мукан – військовослужбовець, до повномасштабної війни працював журналістом і редактором у “Газеті по-українськи”, журналі “Країна” і на сайті Gazeta.ua. Загинув 29 квітня 2023 року в Бахмуті під час виконання бойового завдання.

Денис Кривий – фотограф-натураліст, військовослужбовець, загинув під Бахмутом, намагаючись урятувати поранених побратимів.

Іван Кузьмінський – військовослужбовець, режисер дитячого телеканалу “Малятко TV”, загинув на Луганщині 17 травня поблизу населеного пункту Діброва в бою з російськими окупантами.

Євгеній Осієвський – військовий, автор видань “Куншт” та “Спільне”, загинув 22 травня 2023 року в боях під Бахмутом.

Віктор Петров – військовий, львівський журналіст і активіст, загинув на фронті на Сході України 29 травня.

Спочатку повномасштабного наступу Росії в Україні, за даними ІМІ, загинув 61 медійник, з них 10 – під час виконання журналістської діяльності, 51 – як учасник бойових дій або став жертвою російських обстрілів.

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області викрали місцеву журналістку Ірину Левченко разом з її чоловіком Олександром. Їх затримали на вулиці, спочатку тримали разом, а потім розділили. Доля Ірини наразі не відома.

Також у травні кібератак з боку російських хакерів зазнали сайти 24 каналу та “Вечірній Київ”. 

Серед семи порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, – побиття, перешкоджання та кібератаки.

Зокрема, в Полтаві 9 травня невідомий чоловік штовхав та вдарив по обличчю журналістку, головну редакторку видання “Коло” Тетяну Цирульник. Інцидент стався біля Меморіалу солдатської слави під час покладання квітів. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України – “Погроза або насильство щодо журналіста”.

Серед п’яти перешкоджань у двох випадках (на Черкащині та Кіровоградщині) журналістам Суспільного хапали камеру, штовхали та погрожували віряни Української православної церкви, пов’язаної з РПЦ, під час знімання зборів релігійних громад про перехід до ПЦУ.

Нагадаємо, що, за даними ІМІ станом на 25 травня, з початку повномасштабного вторгнення російські окупанти скоїли в Україні 514 злочинів проти журналістів та медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter