В Україні та світі відзначають День кримськотатарського прапора

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У День кримськотатарського прапора, 26 червня, перед будівлями Київської міської державної адміністрації, Міністерства закордонних справ України та низкою інших установ підняли стяг кримськотатарського народу. 

Про це інформує “Суспільне“.

Столичний голова Віталій Кличко зауважив, що 26 червня – це День кримськотатарського прапора, який українці також святкують. Місцева влада робить усе, щоб підтримати кримських татар, велика частина переселенців поселилася в столиці України, сказав він.

Віталій Кличко та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сподіваються, що незабаром Крим буде деокуповано і прапор кримських татар майорітиме там.

Під час вшанування біля Міністерства закордонних справ України жителька Рівного подарувала Рефату Чубарову картину з кримськотатарським прапором.

Також заходи із вшанування відбуваються і за кордоном. У багатьох дипломатичних представництвах України збираються представники української і кримськотатарської громад та проводять такі церемонії. В деяких країнах вшанування відбувалося напередодні, в неділю.

Рефат Чубвров назвав 26 червня важливим днем.

“Наш прапор сьогодні об’єднує всіх кримських татар у всьому світові. І тих, які є нащадками кримських татар, що мусили покинути Крим сотню років тому внаслідок імперської політики Росії, і тих, кого зараз розкидала війна”, – сказав він.

Нагадаємо, 25 червня в тимчасово окупованому Білогірському районі українського Криму російські силовики затримали трьох кримських татар за участь в автоколоні з кримськотатарськими прапорами.

Як відомо, кримськотатарський прапор був ухвалений першим Курултаєм кримських татар 1917 року і поновлений другим Курултаєм, що відбувся 26–30 червня 1991 року. День кримськотатарського прапора в Україні відзначається з 2010 року.

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter