В Україні судитимуть ще трьох так званих командирів “кримської самооборони”

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти стосовно трьох “командирів рот” незаконного збройного формування (НЗФ) “самооборона Криму”, що діяло на півострові під час активної фази тимчасової окупації.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посилання на кримську прокуратуру.

Учасники НЗФ “кримська самооборона”

За даними слідчих, обвинувачені у лютому 2014 року підрозділи НЗФ “самооборона Криму” очолили добровільно. Під їхнім керівництвом “самооборонівці” спільно з іншими підрозділами НЗФ та Збройних сил РФ, брали участь у нападах на підприємства, установи, організації, адміністративні будівлі та військові частини. 

Один із командирів” разом із підлеглими” брав активну участь у захопленні військової частини А2904 у м. Бахчисарай, а також вогнепальної зброї, бойових припасів та військової техніки, які знаходились на території вказаної військової частини”, – мовиться у повідомленні прокуратури.

Також обвинувачені координували будівництво та функціонування незаконно створених блокпостів, здійснення їхніми бійцями патрулювання вулиць та проведення незаконних перевірок документів й особистих обшуків громадян України тощо.

За допомогу окупантам один із “самооборонівців” нагороджений медаллю “За повернення Криму”, двоє інших – “За захист Республіки Крим”.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, обвинувачені – Олександр Бочкарьов (Bochkarov Oleksandr, Bochkarev Aleksandr), Олександр Антуфʼєв (Antufiev Oleksandr, Antufev Aleksandr) та Леонід Маловічко (Malovichko Leonid, Malovichko Leonid).

Дії обвинувачених кваліфіковані за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), участь у не передбачених законом воєнізованих чи збройних формуваннях (ч. 4 ст. 260 КК України) та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).

Санкція статей передбачає покарання до 15 років позбавлення волі. 

Раніше Центр журналістських розслідувань розповів про “самооборону Криму”, якою формально керували Михайло Шеремет і Сергій Аксенов, а насправді вони підкорялися російському військовому командуванню та спецслужбам, у тому числі через такі проксі як Ігор Гіркін (Стрєлков). Завдяки заступництву Аксенова це формування існує досі, утримуючись державним коштом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter