В Україні створили посібник з документування та розслідування мотивів нетерпимості в міжнародних злочинах

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У контексті злочину геноциду, а саме ненависті до українців як представників національної групи, що поєднана з наміром знищення української національної групи як такої, існує необхідність збору даних та доведення мотиву нетерпимості. У звʼязку з цим громадські організації “Центр Соціальна Дія” та “Truth Hounds” розробили посібник “Мотив нетерпимості у міжнародних злочинах”.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Так, минулого тижня в Офісі генпрокурора відбулася робоча зустріч у межах діяльності Міжнародної ради експертів з питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, присвячена обговоренню документування та розслідування міжнародних злочинів з мотивом нетерпимості.

В умовах війни, що триває, та значного підвищення риторики ненависті в російських пропагандистських медіа кількість скоєних злочинів на ґрунті ненависті на окупованих територіях продовжує стрімко зростати.

Серед злочинів, задокументованих громадськими організаціями, були такі:

  • переслідування через етнічне походження, зовнішній вигляд, різницю в релігійних поглядах, вияви “українськості”;
  • цілеспрямовані напади на релігійні громади;
  • випадки змішаних мотивів: сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність у поєднанні з етнічним походженням.

Тож на заході представили посібник “Мотив нетерпимості у міжнародних злочинах”. Він демонструє взаємозв’язок злочинів на ґрунті ненависті з міжнародними злочинами, а також окреслює потребу в їхньому належному документуванні для встановлення патерну злочинів, скоєних у контексті війни, що є гарантією їхнього якісного та ефективного розслідування.

Посібник стане в пригоді слідчим та органам правопорядку України, а також документаторам та моніторам громадського сектору. 

Нагадаємо, що 2023 року правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” зафіксував три воєнні злочини, які російські військові скоїли проти ЛГБТ-людей на тимчасово окупованих територіях. Два випадки відбулися в Донецькій області, ще один – у Херсонській. 

Кількість зафіксованих воєнних злочинів проти ЛГБТ-людей у 2023 році була значно меншою, ніж у 2022-му. Це може бути пов’язане з тим, що 2023 року Збройні сили України звільнили небагато територій, а інформація про порушення з боку російських окупантів отримується найчастіше від місцевих мешканців після деокупації їхніх населених пунктів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter