За минулий рік організація “Наш світ” зафіксувала три воєнних злочини, скоєні окупантами щодо ЛГБТ-людей

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” зафіксував три воєнні злочини, які російські військові вчинили проти ЛГБТ-людей на тимчасово окупованих територіях. Два випадки відбулися в Донецькій області, ще один – у Херсонській. 

Про це йдеться в новому звіті “Війна та цивільні партнерства. Становище ЛГБТК в Україні у 2023 році”. 

Кількість зафіксованих воєнних злочинів проти ЛГБТ-людей у 2023 році була значно меншою, ніж у 2022. Це може бути пов’язане з тим, що 2023 року Збройні сили України звільнили небагато територій, а інформація про порушення з боку російських окупантів отримується найчастіше від місцевих мешканців після деокупації їхніх населених пунктів.

Перший випадок трапився у вересні 2023 року. Окупаційна адміністрація одного із селищ Херсонської області запідозрила місцевого мешканця у зв’язках з українською стороною та кинула його до катівні. Затриманого тримали без їжі й води, били та застосовували сексуальне насильство: примусово роздягали, штовхали в різні частини тіла дулами автоматів.

Крім того, окупанти казали, що в Україні нібито багато геїв і затриманий “такий самий, бо не має жінки”. Йому погрожували зґвалтуванням та казали, що “тоді він стане нормальним”. 

Другий випадок стався в середині жовтня та стосувався лесбійської пари – 36-річної та 28-річної жінок. На одному з блокпостів, що розташований у Донецькій області, російські військові помилково сприйняли одну з них за хлопця. Через це пару відвели в сарай та змусили роздягтися до спідньої білизни. Зрештою окупанти побачили на тілі однієї з жінок татуювання у вигляді “лабрісу” – традиційного лесбійського символу у вигляді двобічної сокири. 

Після цього росіяни почали погрожувати жінкам груповим зґвалтуванням задля так званої “профілактики лесбійства”. Затриманих обмацували та ображали, не дозволяли вдягтися. Зрештою одна з жінок віддала окупантам родинні прикраси – кільця та брошки зі старовинного золота, щоб ті їх відпустили. На блокпості жінки провели декілька годин і згодом змогли поїхати. 

Нагадаємо, що в травні 2022 року в Херсоні окупанти викрали ЛГБТ-активіста Олексія Полухіна. Його понад два місяці тримали в міському СІЗО та змушували прибирати всі камери, туалети та мити посуд. Умови тримання в СІЗО були жахливими, багатьох в’язнів катували.

У ІТТ Олексія допитували п’ять разів. Під час допитів його звинувачували в поширенні неправдивої інформації, партизанській діяльності та ЛГБТ-пропаганді. Щоб його залякати, слідчий казав, що вони знають, де живуть його мама та друзі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter