В Україні створили Фонд допомоги потерпілим від насильницьких злочинів

Дата: 27 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, яким створив Фонд для надання соціальної допомоги потерпілим від насильницьких злочинів.

Про це повідомили в Міністерстві юстиції. 

 

Законопроєкт набуде чинності у 2021 році. У міністерстві пояснили, що створили документ через значну кількість постраждалих від насильства осіб, яких, за статистикою, налічується понад 24 тисячі, відсутність механізму компенсації збитків жертвам відповідних злочинів та велику кількість кримінальних проваджень, де не встановлено особи злочинця. 

На відшкодування з фонду можна розраховувати у випадку, коли внаслідок насильницького злочину здоров’ю жертви було завдано фізичної шкоди, або в разі смерті. 

“Законопроєктом передбачається запровадження нового механізму відшкодування збитків потерпілим від насильницьких злочинів. Зокрема, підлягатимуть компенсації збитки у зв’язку з втратою заробітку через заподіяння насильницьким кримінальним правопорушенням шкоди здоров’ю та понесенням витрат на медичну допомогу”, – пояснив очільник відомства Денис Малюська

Фонд наповнюватиметься зі штрафів, коштів, що надходитимуть від виправних робіт і були виплачені жертвам у зв’язку зі скоєнням умисного насильницького злочину та повернуті в дохід держави в порядку регресу та судового збору в разі ухвалення судом обвинувального вироку.

Нагадаємо, що проблема домашнього насилля в Україні стоїть дуже гостро. Останнє дослідження ОБСЄ показало – дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Водночас українки досі не знають, що робити, якщо вони зазнають насильства. Так, тільки 17% опитаних вважали себе поінформованими з цього питання, тоді як майже половина (48%) відчували, що мало знають, або зовсім не знали, що їм робити (17%).

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство. 

Нещодавно в Києві чоловіка відправили до в’язниці за знущання з дружини. Він довгий час на очах у дітей ображав нецензурними словами свою дружину, залякував, принижував та погрожував їй фізичною розправою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter