В Україні створили цикл документальних фільмів “Київський форпост” про воєнні злочини росіян

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Київській області створили цикл документальних фільмів “Київський форпост”, де зібрано факти російського терору та воєнних злочинів під час окупації регіону. Автори проєкту задокументували свідчення жертв окупантів, показання свідків та експертів, висвітлили масштаби втрат і руйнувань на Київщині. 

Про це повідомила Київська обласна військова адміністрація. 

Скриншот з фільму

“Київський форпост” – серія фільмів про регіон, що дав відсіч росіянам. Кожен із шести епізодів розповідає про окремий воєнний злочин російських військових та їхнього командування.

Так, у першій серії йдеться про воєнні злочини проти цивільних, у другій – про перешкоджання евакуації мирного населення, у третій – про тих, хто пережив катування і депортацію на територію РФ, та тих, чиї рідні ще досі перебувають у незаконному увʼязненні. 

Своєю чергою у четвертій серії йдеться про захоплення російськими військовими ЧАЕС та події на ядерному обʼєкті під час окупації.

У фільмі згадали й про місця несвободи, а саме випадок у Бородянському психоневрологічному інтернаті, робітників та пацієнтів якого росіяни використовували як “живий щит”, – саме цьому присвячена пʼята серія фільму.

У працях висвітлюються героїчні вчинки жителів Київщини – медичних і соціальних працівників, рятувальників, робітників ЧАЕС, звичайних жителів. Це історії людей, які, попри всі нищівні дії росіян, намагалися боротися кожен на своєму фронті, тримаючи свій форпост, аби звільнити Київщину від окупантів. 

Документальні фільми можна переглянути за посиланням

Нагадаємо, що в травні відбулася премʼєра фільму “Маріуполь. Хроніки пекла”, який зібрав понад два мільйони переглядів на ютубі та був показаний в ефірі провідних українських, німецьких, австрійських, португальських, іспанських, канадських, естонських та латвійських телеканалів. У фільмі містяться розповіді очевидців, зокрема про авіаудар російських військових по маріупольському драмтеатру та пологовому будинку.

Згодом у липні на ютубі вийшов документальний фільм про окупований Херсон “Тихий терор. Хроніки пекла”. Стрічка містить документальні кадри та розповіді людей, яким вдалося виїхати з окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter