В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови. Це передбачено в межах реалізації Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022–2032 роки.

Про це повідомляє Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Фото: Новинарня

Як повідомляє Мінреінтеграції, це онлайн-платформа, яка виконуватиме функцію відкритої бібліотеки навчально-освітніх і наукових матеріалів із кримськотатарської мови. 

“Національний корпус кримськотатарської мови – винятковий та упорядкований мовний корпус кримськотатарських текстів різних жанрів із широким спектром пошуку слів за різними параметрами”, – пояснюють у міністерстві.

Ресурс регулярно поповнюватимуть масивами наукових статей, монографій, художньої, біографічної та іншої літератури, газетної публіцистики тощо. У довгостроковій перспективі він сягатиме понад 1 млн слововживань.

Онлайн-платформа покликана стати потужним інструментом для студентів, науковців, дослідників, викладачів-практиків та іншого кола зацікавлених осіб, які бажають вивчити вказану мову. Останнє особливо актуальне для кримськотатарської мови: її становище настільки небезпечне, що ЮНЕСКО внесло кримськотатарську до списку мов, які перебувають під серйозною загрозою.

Нагадаємо, що на території тимчасово окупованого Криму Росія провадить політику знищення та витіснення корінних народів з півострова. Так, російська окупаційна адміністрація з політичних чи релігійних мотивів незаконно утримує понад 120 громадян України з Криму, більшість серед яких – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter