В Україні створять інформаційний штаб з питань порушення прав людини під час війни – Єрмак

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На тлі бездіяльності Червоного Хреста правозахисні організації вирішили створити інформаційний правозахисний штаб, який публікуватиме дані про порушення прав людини під час російської агресії. 

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Фото: Главком

Сьогодні, 9 листопада, відбулася відеоконференція з представниками українських і міжнародних правозахисних організацій, присвячена питанням забезпечення прав українських військових і цивільних полонених, яких утримує РФ.

Під час заходу Єрмак наголосив, що примусове утримання Росією в нелюдських умовах українських військовополонених і цивільних осіб є найгострішим правозахисним питанням у Європі з часів Другої світової війни. 

Як нагадав очільник ОП, Міжнародний комітет Червоного Хреста не погодився делегувати своїх представників до складу місії, яка мала відбути на лінію розмежування та вимагати від Росії надання доступу до місць утримання українських бранців.

“За моєю пропозицією учасники засідання ухвалили рішення про створення інформаційного правозахисного штабу, який на регулярній основі оприлюднюватиме важливі для світової правозахисної спільноти та ЗМІ дані щодо порушення прав людини під час російської агресії. Закликав українські й міжнародні правозахисні організації долучатися до роботи штабу”, – зазначив Єрмак.

За його словами, штаб працюватиме безперервно та стане майданчиком для інформаційної підтримки питань українських полонених, яких утримують російські окупанти. 

Нагадаємо, що в жовтні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація, щоб відвідати українських військовополонених в Оленівці.

Після цього українська влада почала вимагати від МКЧХ активних дій на захист прав людини, зокрема визнання того, що Росія не надає гарантій безпеки для поїздки комітету на тимчасово окуповану територію, у такий спосіб перешкоджаючи зустрічі з українськими військовополоненими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter