В Україні розслідують 260 злочинів щодо журналістів – Венедіктова

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні досудове слідство здійснюється у 260 кримінальних провадженнях за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів. 

Про це заявила генпрокурорка України Ірина Венедіктова під час зустрічі з представницею ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марією Терезою Рібейро 14 липня, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Джерело: gp.gov.ua

За її інформацією, 17 особам уже повідомлено про підозру, до суду передано 13 обвинувальних актів. На розгляді в судах перебувають 83 кримінальних провадження відповідної категорії.  

Також Венедіктова розповіла представниці ОБСЄ про перебіг розслідування злочинів проти журналістів в умовах збройного конфлікту на Донбасі. У цій сфері зараз розслідується 15 кримінальних проваджень, де потерпілими є 38 журналістів. 

Щодо порушення прав журналістів в окупованому Росією, 45 таких випадків розслідується у 23 кримінальних провадженнях. До відповідальності притягнуто 13 осіб. 

Аналітичне повідомлення про переслідування журналістів на окупованому півострові, що мають ознаки злочинів проти людяності, Офіс генпрокурора вже передав до Міжнародного кримінального суду, йдеться на сайті відомства.  

Учасники зустрічі також обговорили перебіг розслідування злочинів проти журналістів під час подій на Майдані, зокрема результати досудового розслідування в справах про вбивства журналістів В’ячеслава Веремія та Василя Сергієнка.

Також розмова йшла про справи щодо вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета та Олеся Бузини.

“На кожному проблемному напрямі ми створюємо секторальні майданчики, де підтримуємо постійний діалог з журналістською спільнотою та громадськими об’єднаннями, щоб оперативно обмінюватись інформацією та отримувати сигнали про посягання на їхню безпеку”, – сказала Венедіктова.    

За інформацією пресслужби Офісу генпрокурора, Рібейро подякувала за “надану вичерпну інформацію в найбільш важливих та показових справах” і наголосила, що це є важливим сигналом як усередині України, так і за її межами про те, що журналісти можуть бути захищені від таких злочинів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні задля покращення ситуації з безпекою працівників медіа вирішили створити спеціальну платформу для співпраці щодо розслідування злочинів проти журналістів.

Рішення було ухвалене під час зустрічі з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter