В Україні розпочалися консультації для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

Дата: 02 Червня 2024
A+ A- Підписатися

З 1 червня в Україні розпочався період консультацій для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій України, він триватиме два тижні.

Про це пише “Суспільне.Крим”.

Фото з відкритих джерел

Таку інформацію озвучив відповідальний секретар приймальної комісії Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Євген Мазнєв під час пресконференції “Україна чекає: спрощений вступ для абітурієнтів з ТОТ” в медіацентрі “Укрінформ”.

Він нагадав, що в Україні з 2016 року працює освітній центр “Донбас-Україна”, а з 2021-го – освітній центр “Крим-Україна”. Вони діють у кожному закладі освіти для того, щоб діти могли переїжджати на навчання з окупованих територій.

За два тижні консультаційного періоду абітурієнти з ТОТ можуть дізнатися, які документи потрібно подавати та куди звертатися.

Мазнєв нагадав, що оскільки після 2022 року можливості перетнути розмежувальні лінії немає, абітурієнти можуть скласти необхідні іспити дистанційно. Графіка іспитів немає.

“Якщо людина каже, що сьогодні може вийти на зв’язок, то заклади йдуть назустріч, щоб вона склала іспит з української мови, історії України. В цьому році математика і четвертий блок – на вибір”, – уточнив він.

Після складання іспитів та зарахування, якщо людина зможе приїхати, вона отримає місце у гуртожитку. Також є можливість вчитися дистанційно.

Про особливості спрощеної системи вступу розповіла головна директорка-координаторка ГО “Донбас SOS” Віолета Артемчук.

“На десятому році війни випускники з окупованих територій не навчалися в українських школах, оскільки тоді були першокласниками. В 16 років більшість з них не має атестата. Тому вступити за загальною системою складно. Виїхати майже неможливо”, – сказала вона.

Випускники з ТОТ мають скласти два основні іспити – історію України та українську мову, щоб їм можна було зарахувати програму середньої школи.

“Уявіть, як складати це випускнику донецької школи, який не вчив української. Тому для них передбачена система, коли вони обирають заклад освіти, при якому є опірна школа, де можна скласти ці два іспити”, — наголосила Артемчук.

Водночас вона акцентувала на тому, що у випускників з окупованих територій є велика мотивація до вступу в українські навчальні заклади. Це підтверджують високі бали, які вони отримують на іспитах з української мови та історії України.

У кожному закладі передбачена певна кількість місць для вступників із ТОТ, що дає змогу дітям з тимчасово окупованих територій вступити на бюджет у рейтингові університети, додала директорка-координаторка ГО “Донбас SOS”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство освіти та науки збирається спростити умови вступу до магістратури для абітурієнтів, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter