В Україні презентували гайд безбарʼєрних подій: що там можна знайти

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В України презентували гайд безбар’єрних подій, у якому прописані практичні рішення щодо підготовки й проведення онлайнових та офлайнових заходів, зокрема під час війни. 

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Фото: Гайд безбарʼєрних подій

Так, у гайді міститься словник коректної термінології. Там пояснюється, як правильно звертатися до людей з різними формами інвалідності чи людей літнього віку. Ще у словнику є роз’яснення технічних термінів, пов’язаних з темою безбар’єрності, приміром, тактильна навігація, спеціалізований дизайн чи розумне пристосування.

Також у гайді є рекомендації щодо організації концертів, ярмарків, дитячих та спортивних івентів. Вони повинні мати вільний доступ гостей до підземних укриттів, передбачати психологічну допомогу та підтримку, а також тихі куточки для відпочинку.

Тим часом при організації онлайнових заходів важливими є вибір вебсайту та платформи для трансляції, транскрибування аудіо, субтитрування й візуальна підтримка. Ці рекомендації допоможуть зробити онлайн-події доступнішими для людей з порушеннями зору та слуху.

У документі також є чекліст, який допоможе перевірити безбар’єрність онлайн- чи офлайн-заходу.

Окрема частина гайда присвячена безбар’єрним рішенням. Зокрема, вони стосуються облаштування тимчасових стоянок для автомобілів, кімнат сенсорного розвантаження (для людей, що мають посттравматичний стресовий розлад чи підвищену сенсорну чутливість), освітлення вхідного простору, облаштування вбиралень, кімнат по догляду за дитиною та зон споживання їжі.

Раніше ZMINA писала, що нещодавнє соціологічне дослідження, проведене на замовлення Ліги сильних, показало, що люди з інвалідністю, як і раніше, називають головним дискримінаційним моментом неможливість вільно пересуватися за межами помешкання, неможливий доступ до обʼєктів публічного простору, дискримінацію під час пошуку роботи й працевлаштування.

Нагадаємо, що абсолютна більшість українців, а саме 90%, має позитивне ставлення до ідеї враховувати потреби людей з інвалідністю в процесі повоєнної відбудови України. Водночас голова правління громадської спілки “Ліга сильних” Уляна Пчолкіна на презентації результатів дослідження наголосила: люди з інвалідністю не є фахівцями в галузі доступності, якщо вони не мають відповідних професійних знань та компетентностей щодо цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter