Незабаром в Україні презентують “Гайд безбарʼєрних подій” – Зеленська

Дата: 04 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні незабаром презентують “Гайд безбар’єрних подій”, у якому йтиметься про те, як зробити кожну подію, зібрання чи захід доступними. 

Про це повідомила перша леді Олена Зеленська на Національному форумі прав людей з інвалідністю.

Фото: Олена Зеленська

“Насправді цей проєкт не про заходи, а про те, наскільки організатори й учасники готові бачити людей з інвалідністю і що ми всі готові для цього зробити. Людей, травмованих унаслідок війни, стає так багато і так швидко збільшується їхня кількість, що інвалідність виходить з тіні, її стає видно, про неї стали більше говорити. Більше того, вона стала асоціюватися з героїзмом, подоланням важких випробувань, силою духу”, – зазначила вона.

Зеленська згадала кілька історій людей з інвалідністю, які висвітлювали медіа. За її словами, українці мають розуміти, що для героїв цих матеріалів випробування не обмежується тим, що вони отримали протез або пробігли марафон. Коли вимикається камера, у них починається буденність: щоденне життя з недоступним громадським транспортом, незручними під’їздами, укриттями, виборюванням гідних умов і можливостей.

Перша леді також нагадала про нещодавнє соціологічне дослідження, проведене на замовлення Ліги сильних, яке показало, що люди з інвалідністю, як і раніше, називають головним дискримінаційним моментом неможливість вільно пересуватися за межами помешкання, неможливий доступ до обʼєктів публічного простору, дискримінацію під час пошуку роботи й працевлаштування.

“Ветерани кажуть, що їм потрібні не співчуття чи формально виражені подяки, а дієва підтримка, доступність, можливості”, – зауважила Зеленська.

Раніше ZMINA писала, що головні емоції, які відчувають українці, зустрічаючи на де-небудь людину з інвалідністю, – це співчуття (71%) та сум (34%). Водночас ті, хто не має серед близьких людей з інвалідністю, частіше відчувають розгубленість під час зустрічі з ними, оскільки не знають, як поводитися.

Водночас під час зустрічі з військовими з інвалідністю головною емоцією респондентів є вдячність (60%), а потім уже співчуття (50%) щодо них. Примітно, що люди, які не мають серед знайомих військових з інвалідністю, більше за інших відчувають гордість щодо такої людини, тоді як військові з інвалідністю та їхні родичі більше говорять про емоцію суму. 

Нагадаємо, що абсолютна більшість українців, а саме 90%, має позитивне ставлення до ідеї враховувати потреби людей з інвалідністю в процесі повоєнної відбудови України. Водночас голова правління громадської спілки “Ліга сильних” Уляна Пчолкіна на презентації результатів дослідження наголосила: люди з інвалідністю не є фахівцями в галузі доступності, якщо вони не мають відповідних професійних знань та компетентностей щодо цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter