В Україні потрібно більше виробляти якісного медіапродукту, щоб підтримувати ідентичність кримчан – експертка

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Зацікавлені сторони в Україні мають об’єднатися, щоб створювати якісний інформаційний продукт як для внутрішньої аудиторії, так і для іноземців. Він має підтримувати українську ідентичність кримчан, які залишаються на тимчасово окупованому півострові.

Такою думкою під час дискусії “Десять років: Кримський спротив за завісою мовчання” в Києві поділилася медіаекспертка та аналітикиня Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова, передає видання ZMINA.

Ірина Сєдова

Вона також переконана, що важливо долучати кримчан до культурних подій та до перегляду якісного українського контенту, попри те що Російська Федерація масово блокує доступ до будь-якого українського контенту в інтернеті.

“Важливо долучати їх хоча б через інтернет до культурних подій, до розважальних, зокрема дитячого контенту. Так ми зможемо доносити ті цінності, про які ми говоримо, розповідати про українську ідентичність, залучати до ментального приєднання до української ідентичності. Вже є прецедент, коли, наприклад, росіяни вкрали серіал “Спіймати Кайдаша” і переклали його російською мовою. Тобто це якісний контент, який хочуть споживати. І кримчани його насправді дивляться рідною українською мовою”, – розповіла Ірина Сєдова.

Вона переконана: великий вибір такого якісного різноманітного контенту збільшить шанси того, що, коли український уряд звільнить ТОТ, їхні мешканці, хоча, можливо, й не братимуть активну участь у  русі спротиву проти російських окупантів, ментально вже почуватимуться українцями.

“Зараз тим, хто не воює зі зброєю в руках, а створює інформаційні продукти, варто зосередитися на створенні такого якісного контенту, завдяки якому наші люди доєднувалися б до української та кримськотатарської ідентичності”, – прокоментувала медіаекспертка.

Крім того, правозахисниця переконана, що українцям потрібно надалі більше пояснювати іноземним партнерам, що відбувається в Україні, щоб допомога Україні посилювалася та не відкладалася, оскільки без їхньої підтримки Україна не зможе перемогти у війні, яку розпочали росіяни проти українського народу. 

“Коли буде зрозуміло, що міжнародні партнери від нас не відвернулися, не припинили фінансової підтримки України, що українська армія в змозі звільнити тимчасово окуповані території (ТОТ) в найближчому майбутньому, – я гадаю, спротив у Криму отримає набагато більше нових прихильників”, – прокоментувала Ірина Сєдова.

Під час заходу головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар висловила думку, що в реаліях тимчасової окупації громадяни України мають зберігати свою ідентичність та дбати про свою безпеку. Цим вони чинитимуть спротив російській окупації. 

Вона також висловила переконання, що українське суспільство має посилити спроможність своєї армії, а українські журналісти – звертати увагу на реформу Збройних сил України, на перехід до сучасної системи управління в державних органах, викривати випадки корупції та недолуге урядування в органах влади, де посадовців обрано не за критеріями кваліфікаційної фаховості, а за наближеністю до того чи іншого політика.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права.

Шольц час від часу озвучує нові обґрунтування, чому Німеччина не має передавати Україні Taurus, зокрема для деокупації Криму. Серед цих причин він назвав, що ФРН нібито має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів. Шольц також відкинув ідею присутності німецьких військ в Україні. Низка експертів звинувачує Шольца, що він озвучує причини непередання Taurus, які не мають під собою підґрунтя. 

14 березня 2024 року німецький Бундестаг провалив голосування за резолюцію щодо постачання далекобійних крилатих ракет Taurus Україні. 190 – підтримали документ, а 495 депутатів Бундестагу проголосували проти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter