Активісти збирають кошти на лікарняних клоунів, які допомагають невиліковно хворим

Дата: 17 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

В Україні до піклування про невиліковно хворих людей почали залучати спеціально підготовлених лікарняних клоунів. Таку практику першим в Україні запровадив благодійний фонд паліативної допомоги “ЛаВіта”. Аби зібрати кошти на продовження роботи клоунів, команда фонду запустила благодійний проєкт. 

Про це повідомила журналістка та співзасновниця “ЛаВіти” Маргарита Тулуп на своїй фейсбук-сторінці. 

Ці фото назавжди мене змінили. І я хочу, щоб їх побачило якомога більше людей. Півроку тому в моєму житті стався…

Gepostet von Marharyta Tulup am Dienstag, 17. September 2019

 

“В Україні досі існують міфи про те, що в хоспіс люди потрапляють лише помирати. Ми хочемо змінити цей стереотип і зробити хоспіси місцями, де люди зможуть любити, говорити важливі слова рідним, просити пробачення та пробачати – максимально повноцінно жити до кінця, – каже Тулуп. 

Близькою до такої мети, додає вона, є робота лікарняних клоунів з організації “Червоні носи”. Журналістка пояснює, що вони не аніматори, не прагнуть розсмішити. Їхнє завдання, наголошує Тулуп, – спілкуватися, виявляти увагу, працювати зі стресом та негативом: 

“Родичі, які доглядають за своїми рідними, персонал, який постійно працює з важкохворими людьми, – всі вони перебувають у постійному стресі та вимагають терапії вигоряння”. 

Співзасновниця “ЛаВіти” зазначає, що вони не отримують систематичного фінансування. Щоб зібрати кошти на ще чотири місяці роботи лікарняних клоунів, команда фонду запустила проєкт “Біжу, щоб у хоспісі усміхалися”. Його можна підтримати на сайті Української біржі благодійності. Усього фонд планує зібрати 28 560 гривень.  

Крім того, директорка фонду Марина Лободіна, журналістки Маргарита Тулуп, Ірина Стороженко та Яніна Соколова, а також команда “Червоні носи” візьмуть участь у благодійному забігу марафону Wizz Air Kyiv City Marathon. Так вони сподіваються привернути увагу до збору коштів. 

“Ми з вами не можемо вилікувати людей, але можемо їм допомогти”, – переконана Тулуп. 


Благодійний фонд паліативної допомоги “ЛаВіта” створений для захисту інтересів і прав пацієнтів з невиліковними хворобами та їхніх близьких. При фонді працює цілодобова гаряча лінія +38 067 372 17 12.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter