В Україні остаточно заборонили комуністичну партію

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний адміністративний суд завершив розгляд апеляційної скарги в справі щодо заборони діяльності на території України комуністичної партії, відмовивши в задоволені відповідної скарги. Отже, рішення суду про заборону Комуністичної партії України набуло чинності.

Про це повідомила представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря.

Ілюстративне зображення

Комуністичну партію України створили в червні 1993 року на з’їзді в Донецьку, а офіційно зареєстрували в жовтні того ж року. Партія вважала себе правонаступницею радянської компартії, що діяла на території України, однак ще у 2001 році Конституційний Суд у рішенні за позовом 139 нардепів вказав, що це не так

За час своєї діяльності члени компартії перешкоджали діяльності журналістів, наприклад нападали на знімальну групу в Запоріжжі у 2010-му, коли та хотіла зняти літнього чоловіка, що знепритомнів під час відкриття в місті погруддя Сталіну. Окрім цього, відомо про факти сприяння з боку партії сепаратистській діяльності на Донбасі та в Криму.

Ще 2015-го Верховна Рада ухвалила так званий закон про декомунізацію, яким засуджувався комуністичний режим та заборонялася пропаганда його символіки на рівні з націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарним режимом. Однак питання заборони КПУ мав розв’язати суд, а тому Мін’юст звернувся з позовом до ОАСК. Той припинив діяльність партії, але відповідне рішення оскаржили в апеляційному порядку, й тому воно не набрало чинності.

Відтоді тривала судова тяганина, а партія, як каже Совгиря, продовжувала існувати й навіть отримувала членські внески, хоча і не брала участі у виборах. 

За словами представниці парламенту в Конституційному Суді, нещодавно Шостий апеляційний адміністративний суд завершив розгляд апеляційної скарги в справі й відмовив у її задоволенні, а тому  рішення про заборону КПУ набуло законної сили.

У Шостому апеляційному суді офіційно про рішення не повідомляли, а відповідне рішення неможливо знайти й у Єдиному держреєстрі судових рішень, адже доступ до нього обмежили з початку дії воєнного стану.

Нагадаємо, що Рада національної безпеки та оборони на час воєнного стану зупинила діяльність низки проросійських партій.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter