В Україні офіційно зареєструвалися понад чотири тисячі волонтерів

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 19 квітня цього року у реєстрі волонтерів Державної податкової служби зареєструвалось 4,3 тисячі осіб.

Про це повідомила членкиня комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк у своєму телеграмі.

Ілюстративне зображення гуманітарного розподільчого центру у Дніпрі. Фото: depositphotos.com
За її словами, від початку цього року до реєстру волонтерів включено 1,6 тисячі осіб. Це – 37 % від загальної кількості.

За даними Державної податкової служби України, станом на 4 січня 2023-го в Реєстрі волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації (далі – Реєстр волонтерів АТО) зареєструвалося 2785 фізичних осіб – благодійників. З моменту створення реєстру у 2014 році й до 24 лютого минулого року їх налічувалось 354 особи, з 24 лютого і до 1 листопада – 890. 

Реєстр волонтерів антитерористичної операції створили ще у 2014 році, проте до повномасштабного вторгнення у ньому було лише 320 осіб.

Реєстрація в податковій дозволяє волонтерам не потрапити під оподаткування пожертв, адже без неї ДПС може нарахувати 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору на пожертви. Крім того, внесення в реєстр волонтерів упереджує ризик потрапити під фінмоніторинг та зазнати блокування банківських рахунків через підозрілість операцій по картках.

Нагадаємо, що понад половину українців, як свідчили соціологічні опитування до початку повномасштабного російського вторгнення, довіряли волонтерам та активістам більше ніж, наприклад, Верховній Раді або уряду.

Торік українці обурилися заявою радника голови Офісу президента Олексія Арестовича щодо активістів. Той вважає, що успіхи в будь-якій сфері можуть відбутися, лише коли до цього не дотичні активні громадяни. 

Згідно з дослідженням, яке провів Центр прав людини ZMINA, такі види активізму, як протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших в Україні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter