Активісти обурились заявою Арестовича щодо громадських діячів

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Представники громадського сектору обурились заявою радника голови Офісу президента Олексія Арестовича щодо активістів. Той вважає, що успіхи у будь-якій сфері можуть трапитись, якщо до цього не дотичні активні громадяни. 

Допис на власній сторінці Арестович зробив 20 червня. 

Скриншот відео Офісу президента

Арестович розпочав з того, що, на його думку, “українська культура вражає та захоплює доти, поки туди не допустили активістів”.

“У світі нема жодної людини, яка б відчула українську музику та не захопилася. Тому, що там немає активістів. Україна домінує у кіберспорті – активісти ще не добралися. Агроінновації, банкінг, електронна держава, навіть Збройні сили — ми демонструємо світові зразки, від яких він шаленіє та бажає дотягнутися. Поки там нема активістів”, – вважає радник голови ОП.

Публікацію Арестович супроводив мемом з зображенням епізоду зі стрічки “Сніданок у Тіффані”. Героїні на зображенні герой пропонує зайнятись сексом без презерватива, на що вона відповідає: “А як ми без тебе сексом займемось?”.

Допис зібрав 12 тисяч вподобайок та десятки коментарів, автори деяких з яких не погоджувались з Арестовичем. 

“Хибна, образлива щодо багатьох хороших людей і нерозумна сентенція, пане Олексію”, – відреагував голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

“Це Вам в рашку треба – там активістів нема; лише чекісти та мусора”, – порадив правник Ярослав Гришин.

Голова фундації De Jure Михайло Жернаков, коментуючи слова Арестовича, припустив, що його заява може бути початком кампанії не тільки з дискредитації громадських активістів, а й просування відверто російського порядку денного.

“Раніше активісти були активною меншістю. Зараз таких, які впряглися, й або разом з владою, або замість неї роблять її роботу – чи не вся країна. Протиставляти себе такій кількості активних людей — найбільший ідіотизм, який зараз може зробити влада”, – вважає Жернаков. 

Реагуючи на заяву Арестовича, Жернаков нагадав й про загиблого нещодавно на фронті київського активіста Романа Ратушного:

“Хто такі активісти, зрозуміло давно. Масштаб постаті декого такий, що коли не стає – помічає вся країна і пам’ятатиме поколіннями. Даром, що 25 не виповнилося. Хто такий Арестович, яка його функція і творчий доробок – хто зна, якщо чесно. І щось підказує, що забудемо ми про нього ще швидше ніж дізналися”.

Активісти з Центру протидії корупції опублікували на власній сторінці іронічний пост, обігравши публікацію Арестовича:

“Українська культура вражає та захоплює. Доти, поки туди не допустили Арестовича. У світі нема жодної людини, яка б відчула українську музику та не захопилася. Тому, що там немає Арестовича. Україна домінує у кіберспорті – Арестович ще не добрався. Агроінновації, банкінг, електронна держава, навіть Збройні сили — ми демонструємо світові зразки, від яких він шаленіє та бажає дотягнутися. Поки там нема Арестовича”.

Водночас голова правління ЦПК Віталій Шабунін також припустив, що заява Арестовича – це цілеспрямоване розгортання наративу проти активістів. 

“Найгірша частина ОП розуміє, що саме активісти зупинятимуть розкрадання грошей на відбудову, змушуватимуть робити реформи (в тому числі передбачені рухом в ЄС), а після перемоги поставлять ряд дуже неприємних питань. Ця частина команди Зеленського вважає активістів своїми ворогами, а тому і розгортає наратив проти нас.  До речі, як ви розумієте, їхніми ворогами є не лише активісти. Наступні наративи вони розгорнуть проти волонтерів та військових. Активна частина суспільства – природні вороги корумпованих політиків в будь-якій країні світу”, – написав активіст. 

Понад половину українців, як свідчили соціологічні опитування до початку повномасштабного вторгнення Росії, довіряли волонтерам та активістам більше ніж, наприклад, Верховній Раді або уряду. Проте, згідно з дослідженням, яке провів Центр прав людини ZMINA, такі види активізму, як протидія корупції або як захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Нагадаємо, що через останні заяви Арестовича про ЛГБТ-людей, яких він назвав “людьми з відхиленнями”, активісти закликають звільнити радника голови Офісу президента. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter