В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за отримання паспорта РФ – Верещук

Дата: 23 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Запровадження в Україні кримінальної відповідальності за отримання паспорта РФ, є питанням не стільки юридичним, скільки політичним. 

Про це за підсумками закритої міжвідомчої наради повідомила віцепрем’єр-міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

“Питання є не стільки юридичним, скільки політичним. З одного боку, паспорт окупанта допомагає простій людині вижити в тимчасовий окупації. З іншого боку, як це пояснити нашим громадянам, які стоять на смерть за нас всіх на передовій? В тому числі за те, щоб на нашій землі ніколи не було російських паспортів“, – зазначила посадовиця.

Віцепрем’єрка зауважила, що дискутувати на цю тему можна довго, але при цьому не треба забувати, що “на червоному російському паспорті багато української крові – військових та цивільних, жінок і дітей“.

Вона додала, що робота над відповідним законопроєктом триває, дискусії ще будуть, але напрям визначено.

Нагадаємо, що після заяв Верещук про те, що добровільне отримання українцями російського паспорта має розцінюватися як кримінальний злочин, правозахисники вимагають обережної та виваженої комунікації з урахуванням становища громадян на тимчасово окупованих територіях.

Це не вперше, коли українські посадовці ведуть дискусії стосовно позбавлення українців громадянства, притягнення до кримінальної відповідальності, конфіскації майна, позбавлення соціальних виплат чи пенсії через отримання російських паспортів.

 ZMINA вже розповідала, чому такі ідеї видаються дивними й суперечать законам України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter