В Україні можуть подорожчати солодкі напої: чому це важливо?

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав законопроєкт щодо запровадження з наступного року податку на воду з підсолоджувачами. 

Про це розповів нардеп Ярослав Железняк

Ілюстраційне зображення. Фото: AP

Автори документа пропонують віднести до підакцизних товарів води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин. Якщо ідею підтримають у парламенті, то після цього для таких товарів встановлять специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.

У пояснювальній записці до законопроєкту, автори пригадують про вплив харчових звичок на життя людини, економічний стан та національну безпеку загалом. До прикладу, за даними статистики на цукровий діабет хворіють майже 1,3 мільйона українців і це число з кожним роком збільшується. 

“Цукровий діабет активно “молодшає”. Останніми роками спостерігається значний приріст захворюваності серед дітей шкільного та дошкільного віку. Не дивлячись на те, що приблизно у 80 % випадків розвитку діабету можна запобігти завдяки правильному харчуванню, в суспільстві не спостерігаються тенденції до добровільної зміни харчових звичок – зменшення споживання продуктів, які негативно впливають на стан здоров’я, та переходу на більш здорове харчування”, кажуть нардепи.

Також пригадали про так звану “епідемію неінфекційних хвороб”.

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 91% смертей в Україні – це смерті від неінфекційних хвороб, а 63% з них – внаслідок серцево-судинних захворювань, що спровоковані, у тому числі цукровим діабетом… Провокує виникнення найбільш поширених неінфекційних хвороб, зокрема, серцево-судинних та цукрового діабету, неправильне харчування насамперед обумовлене споживанням високого рівня вільних цукрів”, – додають автори проєкту.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукруі Це цукор, який додається у харчові продукти та напої виробниками, закладами громадського харчування або ж споживачами, а також є присутнім від природи у меді, сиропах, фруктових соках та їх концентратах. Тобто вільний цукор - це той цукор, який ви додали собі в чай або його додав до соусу кухар в кафе, або ж він є складовою частиною рецептури продукту (наприклад, кетчупу). до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Як пояснювали у МОЗ, для людей, які щодня витрачають у середньому дві тисячі кіло калорій (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) це до 50 грамів на добу (10 чайних ложок). Втім, деякі фахівці радять вживати ще менше цукру, а саме усього 25 грамів на день.

Нагадаємо, що для українських шкільних їдалень розробили збірник рецептів з понад 600 нових страв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter