В Україні хочуть заборонити діяльність громадської організації Віктора Медведчука

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Окружний адмінсуд Києва на початку жовтня відкрив провадження за позовом Мін’юсту про заборону громадської організації Віктора Медведчука “Український вибір — право народу”.

Про це пише “Рух ЧЕСНО” із посиланням на судовий реєстр.

Активісти наголосили на тому, що організацію заснував та досі очолює кум російського президента Володимира Путіна, проросійський політик, бізнесмен та медіавласник Віктор Медведчук.

Дати розгляду справи поки що немає.

ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір — право народу” була зареєстрована 2008 року. Організація стала інструментом повернення Медведчука в медійне поле та політику, йдеться в повідомленні.

Піком активності “Українського вибору” стали 2012–2013 роки, коли організація і Медведчук вели масштабну кампанію проти підписання Україною Асоціації з Євросоюзом та за інтеграцію до Митного союзу.

Рекламна кампанія ГО переконувала українців у тому, що асоціація з ЄС призведе до зростання цін, а також наголошувалися на тому, що “Асоціація з ЄС — це одностатеві шлюби”.

“Український вибір” продовжив діяльність і після Революції гідності.

У березні 2021 року прокуратура провела обшуки в офісі “Українського вибору” у справі щодо сприяння представників організації окупації Криму. За версією правоохоронців, члени організації брали участь у роботі незаконних виборчих комісій, були спостерігачами на дільницях під час проведення “референдуму”, а також “забезпечували їх охорону у складі незаконних збройних формувань”.

Нагадаємо, що у серпні 2022 року Служба безпеки України передала до суду обвинувальний акт у справі щодо двох громадсько-політичних діячів, які готували насильницьку зміну і повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні.

За даними слідства, вони діяли, координуючись із росіянами та окремими членами ГО “Український вибір”. У 2019 році фігуранти мали зв’язок із приймальнею тодішнього помічника російського президента Владислава Суркова.

СБУ затримала Медведчука 12 квітня за підозрою у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

16 квітня Личаківський райсуд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

18 квітня Медведчук звернувся до президентів Володимира Зеленського та Володимира Путіна з пропозицією обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. Пізніше його обміняли, наразі він перебуває в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter