СБУ розповіла, як структури Медведчука разом з росіянами та “громадськими діячами” готували переворот

Дата: 31 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

До суду передали обвинувальний акт у справі щодо двох громадсько-політичних діячів, які готували насильницьку зміну і повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні.

Про це повідомили в СБУ. 

Вилучені у фігурантів розрахунки

За даними слідства, вони діяли, координуючись із росіянами та окремими членами ГО “Український вибір”. У 2019 році фігуранти мали зв’язок із приймальнею тодішнього помічника російського президента Владислава Суркова.

Ще в період анексії Криму та військового вторгнення РФ у Донецьку і Луганську області обвинувачені, як кажуть у СБУ, тісно співпрацювали з політичними структурами Віктора Медведчука, обговорюючи плани створення так званої “союзної держави”.

“Однак очікуваного фінансування з боку Медведчука не було, тож вони почали діяти відокремлено. Забезпечити коштами їх пообіцяв представник РФ, який має зв’язки в російських спецслужбах та уряді”, – розповідають слідчі.

Для силового повалення влади фігуранти розробили план проведення “Національних зборів”. Так, однодумці та учасники підпорядкованих їм громадських організацій мали зібратися в Києві та оголосити про відсторонення президента, а також розпуск Верховної Ради й уряду.

Для цього виділили понад 9 мільйонів доларів, які мали піти на: 

  • оренду приміщень штабів і залів у столиці та регіонах;
  • видатки на 380 осіб “делегатів” та їхній супровід;
  • оплату охоронних і силових заходів за участю 1356 громадян; 
  • витрати на офісну техніку, телефони, транспорт, зв’язок, сервер;
  • гонорари за послуги ЗМІ.

Для виконання силової частини перевороту один з фігурантів, як кажуть правоохоронці, підшукав осіб з досвідом військової служби. Його викрили на вербуванні “силовиків” та вже засудили. 

“На момент початку повномасштабного вторгнення зловмисники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування. Ймовірною причиною є розкрадання коштів, виділених на підривну діяльність в Україні, з яким пов’язана низка гучних відставок у російському уряді та силових структурах. У той час, коли бойові дії точилися під Києвом, заколотники змінили план перевороту на створення “народних республік” у західних областях. Це сталося через впевненість у швидкій окупації східної, північної та південної частини України.”, – розповідають у СБУ. 

У фігурантів провели обшуки та вилучили кошториси, списки учасників майбутніх незаконних владних і силових структур, а також маніфести до громадськості й силовиків та переліки необхідної зброї, майна і техніки.

Їм загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, що з червня в закритому режимі судять Віктора Медведчука

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter