В Україні хочуть заборонити мітингувати під судами

Дата: 01 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт щодо заборони проведення мітингів біля будівель судів.

Текст законопроєкту опублікували на сайті парламенту. 

Документ на розгляд парламенту вніс депутат від партії “Слуга народу” Сергій Демченко. У пояснювальній записці парламентар наголошує, що протягом останніх років зафіксовано численну кількість фактів впливу на діяльність суддів, зокрема намагання фізичного та психологічного тиску, яке найчастіше відбувається, за словами Демченка, з боку учасників процесу та їхніх представників. Вони проводять мітинги, пікети, акції протесту та блокують будівлі судів.

“Захисна дія Конституції України закінчується там, де замість комунікативних заходів починаються насильницькі дії. Хоча право мирних зібрань і передбачає свободу вибору форм, місць, обсягу відповідних заходів, а також неминуче виникнення відповідних перешкод для третіх осіб, проте акції подібного роду відповідатимуть Конституції в разі, якщо вони будуть соціально адекватним наслідком відповідних подій”, – стверджує він, посилаючись на неназваний аналіз сучасних науковців. 

Демченко пропонує доповнити частину третю статті 6 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” абзацом такого змісту: 

На відстані ближче 50 метрів до приміщень, будівель судів забороняється проведення мітингів, демонстрацій, пікетів, акцій протестів, інших подібних чи аналогічних акцій, встановлення та функціонування наметів, сцен, інших подібних споруд, розміщення та демонстрація плакатів, банерів, прапорів, політичних символів, гучномовців, звуковідтворюючої, світлової чи аналогічної, у тому числі допоміжної, апаратури чи приладдя для проведення таких акцій. Служба судової охорони припиняє проведення зазначених акцій чи дій без прийняття будь-яких додаткових рішень чи додаткових вказівок із залученням за необхідності представників Національної поліції України або Національної гвардії України”.

Внесення цих змін, на думку Демченка, має дати змогу суддям реалізувати закріплені на рівні Конституції права.

“Крім того, в разі прийняття законопроєкту буде вирішена одна з проблем втручання в роботу суддів, намагання фізичного та психологічного тиску на суддів, будуть визначені єдині підходи для розуміння нормативних рамок регулювання відносин у сфері проведення мирних зібрань”, – наголосив він. 

Законопроєкт депутата Демченка містить у собі ризики для свободи мирних зібрань, вважає експерт Центру політико-правових реформ та кандидат юридичних наук Максим Середа.

“Є європейський стандарт, який передбачає, що мирні зібрання, які мають мету донести конкретну ідею або посил до адресата, мають відбуватись у межах видимості і чутності адресата мирного зібрання. У разі встановлення обов’язкової дистанції (навіть невеликої) цей стандарт може бути поставлено під загрозу. По-друге, якщо ми вводимо такі обмеження для однієї групи адміністративних будівель, то дуже скоро постане питання про введення обмежень і щодо інших, наприклад прокуратури, міністерств, парламенту, уряду, а можливо, навіть щодо приватних будівель”, – розповів він у коментарі ZMINA.

Також Середа нагадав, що в Україні є відповідні традиції заборон мирних зібрань біля резиденції колишнього президента Віктора Януковича, адже вони нібито порушували його право на відпочинок.

Нагадаємо, що наприкінці березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу. Однак, як кажуть експерти, внесені зміни можуть призвести до зупинення розгляду цивільних, господарських та адміністративних справ на час карантину.

Задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter