В Україні до суду на Кабмін подали позов з вимогою визнати Меджліс представницьким органом кримських татар

Дата: 21 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв подав позов проти Кабінету Міністрів України з вимогою зобов’язати уряд визнати Меджліс представницьким органом кримськотатарського народу.

Про це він розповів мовникові “Суспільне Крим”.

Ескендер Барієв

Барієв повідомив, що до Кабінету Міністрів України надсилали листи із запитом щодо невиконання Закону “Про корінні народи” й порядку про закріплення та позбавлення правового статусу представницького органу.

Однак в уряді, за його словами, послалися на Державну службу України з етнополітики та свободи совісті, хоча, як стверджує очільник кримськотатарської громадської організації, держслужба виконала всі процедури, що стосуються її компетенції.

“Далі компетенція тільки прем’єр-міністра України – підписати це розпорядження. Я не розумію, чому так відбувається. Тому що в іміджевому плані це дуже важливо для України на міжнародному рівні. І не дуже зрозуміло, чому Кабмін робить так. Тому що це дискредитує в тому числі президента України Володимира Зеленського, який був ініціатором прийняття Закону “Про корінні народи України”, – наголосив Барієв.

Повідомляється, що Барієв як член Меджлісу та уповноважений займатися процедурою реєстрації подав позов до Київського окружного адміністративного суду. Він також зазначив, що, якщо Кабмін України затвердить розпорядження та виконає вимоги закону, позов буде відкликаний.

“Якщо Кабмін не буде підписувати це питання, я правовим шляхом буду продовжувати боротися за виконання законодавства України Кабінетом Міністрів України. Позов з’явився тільки в вересні. Були листи, були звернення – на жаль, ми не бачимо результатів”, – наголосив Барієв.

 

Нагадаємо, Меджліс кримськотатарського народу – де-факто представницький орган кримських татар з 1991 року. Оформити такий статус де-юре не дозволяло українське законодавство. Однак у 1999 році Леонід Кучма створив Раду представників кримськотатарського народу при президенті України, яка складалася виключно з членів Міллій Меджлісу.

Не маючи в Україні формального юридичного статусу, Меджліс згадувався як представницький орган кримських татар у документах багатьох міжнародних організацій, зокрема таких, як Генасамблея ООН чи ОБСЄ.

Відповідно до ухваленого парламентом 1 липня 2021 року Закону “Про корінні народи”, кожен корінний народ має право на представницький орган, що створюється корінними народами й відповідно до Конституції та законів України наділяється правом представляти корінні народи та ухвалювати рішення від їхнього імені.

5 червня 2023 року Меджліс подав пакет документів до відповідних органів влади України для встановлення правового статусу Меджлісу як представницького органу кримськотатарського народу.

Після закріплення за Меджлісом правового статусу цей представницький орган кримських татар матиме можливість брати участь у розробленні та реалізації державних і регіональних програм, що стосуються прав та інтересів кримських татар.

Також із представницьким органом доведеться консультуватися з питань надання землі представникам корінних народів, які повертаються до Криму. Порядок внесення відомостей про мову, історію та культуру кримських татар до навчального процесу в Україні також має визначатись у взаємодії з Меджлісом кримськотатарського народу.

Після закріплення статусу діяльність Меджлісу забезпечуватиметься коштом Держбюджету України за окремою бюджетною програмою. Також представницький орган має право на доступ до фінансової, технічної, благодійної та гуманітарної допомоги від іноземних держав, міжнародних організацій, юридичних та фізичних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter