В Україні деокупували вже понад 900 населених пунктів

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 19 квітня в Україні звільнили від російської окупації вже 919 населених пунктів.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко

Люди їдуть на велосипедах у звільненій від російських окупантів Бородянці. Фото: Vadim Ghirda

Йдеться про населені пункти на Житомирщині, Запоріжжі, Київщині, Миколаївщині, Сумщині, Харківщині, Херсонщині та Чернігівщині. За словами посадовця, у цих регіонах розташовано понад 11 тисяч населених пунктів, з яких 3 тисячі “перебували або ще перебувають під окупацією”.

У 29% звільнених від окупантів пунктів уже активували роботу органи місцевого самоврядування та їхні виконавчі органи, зокрема, у 192 працюють гуманітарні штаби. Триває й відновлення критичної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії: 

  • у 336 населених пунктах відновили роботу поліції;
  • у 335 жителі мають послуги мобільного звʼязку;
  • у понад 300 відновили електропостачання;
  • у понад 280 – газопостачання;
  • у 256 – роботу медичних закладів;
  • у понад 250 – роботу установ та закладів із надання соціальних послуг;
  • у 83 – роботу АЗС;
  • у 74 – роботу Укрпошти.

Серед регіонів, де активно відновлюють інфраструктуру, Тимошенко назвав Харківщину. Роблять це там попри обстріли частини регіону. До прикладу, у селищах Вільхівка та Мала Рогань відновили електропостачання для 140 споживачів. Прибирають і сміття та військову техніку ворога з доріг:

“З траси M-03 від Харкова до звільненого Чугуєва вивезли 30 одиниць понівеченого військового та цивільного транспорту. Дорожники регулярно проводять аварійний ремонт автошляхів у містах попадання ворожої артилерії”.

Прибирання вулиць у Чернігові після російської окупації. Фото: Stas Yurchenko

Оговтується після окупації й Сумщина, де майже у всіх населених пунктах, окрім чотирьох, уже 50 тисяч споживачів мають світло. Ще 1,5 тисячі пунктів мають водопостачання. Загалом на деокупованих територіях України, за словами Тимошенка, у 29% населених пунктів відновили водопостачання та водовідведення.

На Чернігівщині електропостачання мають 97% пунктів, а вода є майже у всьому регіоні, крім Чернігова. Там російські військові зруйнували три з п’яти водопровідних помпових станцій. Багато роботи в регіоні мають дорожники.

“Поступово розчищають трасу М-01. Після запеклих боїв тут було чимало спаленої техніки окупанта, уламків від снарядів. Вже очищено 25 км. Усього за час бойових дій у Чернігівській області було пошкоджено понад 600 км доріг та зруйновано 20 мостів. Трьома з них відновлено тимчасовий проїзд”, – каже радник керівника ОП.

Руйнації зазнали й мости на Житомирщині. Нині в регіоні створили три тимчасові переправи: два мости через річку Ірша в місті Малин та один через річку Грезля між селами Народицької громади. Ними доставляють продукти, ліки та іншу гуманітарну допомогу.

Триває й процес розмінування звільнених територій. У 70 населених пунктах уже провели цю роботу. Серед них села Ягідне, Лукашівка, Нова Басань та Новий Биків на Чернігівщині й частково сам Чернігів. 

Після завершення бойових дій, за оцінками міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, для розмінування територій знадобиться декілька років. За словами британського військового експерта Г’ю Мартіна, розміщення однієї міни коштує приблизно 2 долари, натомість розмінування снаряду коштує саперам приблизно тисячу. Від початку російського вторгнення українські сапери знищили вже десятки тисяч вибухонебезпечних предметів. 

За цим процесом ви можете спостерігати на спеціальній інтерактивній мапі. 

Фотографія обкладинки: Fadel Senna / AFP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter