За процесом розмінування України тепер можна слідкувати на спеціальній мапі

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Державна служба надзвичайних ситуацій запустила інтерактивну мапу, де можна відстежувати процес розмінування території України.

Її можна переглянути за покликанням

Фото: ДСНС

Нині спеціалісти обстежили вже понад 2 тисячі гектарів території та знешкодили більш як 26 тисяч вибухонебезпечних предметів, зокрема 562 авіабомби. Найбільше роботи у піротехнічних підрозділів, як вже зазначили в ДСНС раніше, на Харківщині, Миколаївщині, Донеччині, Київщині та Сумщині. 

Начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар говорив, що за попередніми оцінками розмінування потребує майже половина території України – близько 300 тисяч квадратних кілометрів. 

“Дуже багато фактів цинічного застосування боєприпасів проти цивільного населення, в багатьох випадках на приватних подвір’ях стоять гранати на розтяжках. Дуже багато ми вилучаємо вибухонебезпечних предметів всередині помешкань, у меблях. Можливо, граната знаходиться у звичайному стакані, без чеки, але зафіксована. Це дуже небезпечно”, – розповідав він. 

Фото: ДСНС

Бондар закликав громадян, які вертаються до звільнених від російських загарбників територій, перед тим як заходити в будинок, звертатися до ДСНС або поліції для обстеження:

“Ми, як служба порятунку, не маємо права заходити на приватну територію. Тому ми залишаємо повідомлення: якщо людина повертається додому, то викликає нас, оглядаємо, після чого даємо дозвіл перебувати у домі”.

Пам’ятайте, якщо ви знайшли підозрілий предмет: 

  • в жодному разі не чіпайте його;
  • негайно повідомте про знахідку підрозділам ДСНС (101) або поліції (102);
  • попередьте перехожих про можливу небезпеку;
  • відійдіть якомога далі від підозрілого предмета;
  • дочекайтеся приїзду спеціалістів та вкажіть місце розташування цього предмета.

Повідомити про підозрілий предмет ви також можете на сайті ДСНС.

ZMINA раніше розповідала про ті небезпечні предмети, на які тепер найчастіше можна натрапити в Україні. 

Нагадаємо, що після завершення бойових дій, за оцінками міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, для повного розмінування країни знадобиться декілька років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter