В Угорщині вчителі протестують проти заборони розповідати про ЛГБТ дітям

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Будапешті низка місцевих учителів і психологів вийшла на протести проти закону, який забороняє обговорювати й поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. 

Про це повідомляє Euronews.  

Демонстранти відкрито заявили, що не мають наміру виконувати вимоги закону і продовжать бесіди з неповнолітніми про проблеми ЛГБТ-людей.  

“Громадянська непокора можлива, коли всі доступні законні засоби вичерпано”, – зазначив Сабольч Хегі з Угорського союзу громадянських свобод. 

На його думку, новий закон має відверто репресивний характер:

“Кримінальне переслідування не передбачено, кримінальна справа не порушуватиметься, а це означає, що судовий розгляд може початися на підставі набагато меншого числа поданих доказів”.

Протести проти нового угорського закону відбулися й в інших країнах Європейського Союзу. Зокрема, муніципальна влада Мюнхена запропонувала підсвітити всіма кольорами веселки міський стадіон, де в середу відбудеться футбольний матч між збірними Німеччини та Угорщини. У мережі з’явилася петиція на підтримку цієї ініціативи.

Нагадаємо, що парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє обговорювати й поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Критики зазначають, що ініціатива є дискримінаційною та порушує права ЛГБТ.   

Так, закон накладає заборону на поширення в школах будь-якої інформації, в якій сексуальність змальовують негетеросексуальною або йдеться про зміну статі.

Також заборона стосується поширення контенту, націленого на молодь віком до 18 років, який “має порнографічний характер, зображає її в сексуальному плані або робить що-небудь для пропаганди гомосексуальності або гендерної ідентичності, відмінної від статі після народження”. Те саме стосується реклами.

Телевізійні станції будуть зобов’язані мати сертифікат 18+ для фільмів та програм із вмістом, що відхиляється від обмежень закону, тоді як Національне управління медіа та інфокомунікації Угорщини муситиме вимагати таких виправлень у контенті. 

Крім того, документ запроваджує офіційний перелік організацій, яким дозволено викладати в школах сексуальну освіту. Наразі незрозуміло, яке покарання передбачено за порушення закону. 

Уряд Орбана заявляє, що ініціатива потрібна для того, щоб захистити “право дітей на гендерну ідентичність, отриману під час народження”. Це також прописано в законі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter