В Угорщині почали виселяти українських біженців із Закарпаття, які приїхали в країну після початку війни

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В Угорщині після нової постанови уряду, яка обмежила надання допомоги українцям, з притулків почали виселяти біженців із Закарпаття.

Про це повідомляє угорська служба “Радіо Свобода”.

Повідомляється, що 21 серпня в місті Коч, що на півночі Угорщини, із притулку виселили 120 українців. Це переважно закарпатські роми – жінки та діти, які проживали у приватному притулку, субсидованому державою. Після цього частина з них ночували на вулиці, а інші – на терасі.

Експертка з рівних можливостей фонду “Громадський коледж” Магдольна Шечі зазначила, що на вулиці опинилися сім’ї, які приїхали ще в лютому 2022 року. В Угорщині вже народилися їхні найменші діти, яким не вдалося отримати українські документи, пише видання.

Тут останніми роками вони почали інтегруватися, відправили дітей до школи та дитячого садка, багато хто з них влаштувався на роботу і працював не менше чотирьох годин на день. Крім житла, що субсидується, вони отримували сімейну допомогу та допомогу з проживання, жили приблизно на шістдесят-сімдесят тисяч форинтів на місяць, платити суборенду на ринкових умовах вони не можуть“, – пише видання.

За словами Шечі, з моменту публікації постанови уряду вона постійно інформувала про проблему, сподіваючись, що людей не виселять на вулицю, але марно.

Як повідомила речниця Єврокомісії Аніта Гіппер, зараз установа розглядає постанову Угорщини. Після зʼясування деталей вони звʼяжуться із Будапештом, якщо в цьому буде потреба.

ЄС єдиний у забезпеченні захисту всім, хто рятується від путінських бомб. Це те, що ми робили й продовжуємо робити для українського народу, і будемо забезпечувати його захист стільки, скільки буде потрібно“, – сказала Гіппер.

Раніше ZMINA повідомляла, що влада Угорщини змінила правила, за якими українські біженці отримують допомогу. В країні набув чинності закон, відповідно до якого держава надаватиме підтримку лише тим українцям, які офіційно зареєстровані на території, що постраждала через бойові дії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter