В тимчасово окупованому Криму безвісти зник кримськотатарський активіст Руслан Люманов

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму 24 травня 2023 року безвісти зник кримськотатарський активіст Руслан Едемович Люманові 1975 року народження..

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на його дружину Евеліну Люманову.

Руслан Люманов

За словами жінки, її чоловік виїхав о пів на першу з будинку, щоб відвезти книги середнього сина до школи.

“Здати ми не встигли, оскільки він у нас хворів, тож він вирішив сам відвезти. До школи він не дістався, бо вчительці я дзвонила, вона сказала, що нікого не бачила. Ніхто не приїжджав. Після цього він планував їхати до “Крименерго” — для звіряння по лічильнику світла. За годину він планував повернутися і ми хотіли поїхати за продуктами. Але його не було. Через годину я стала йому дзвонити, вже зв’язку не було”, – розповіла вона.

Вона повідомила, що опівночі отримала у вайбер смс-повідомлення: “Сьогодні на мене не чекай, у мене все добре. Буду завтра”.

Це взагалі не характерно Русланові. Це не стиль його мови, бо ці слова він у смс ніколи не вживав.

Евеліна Люманова

Сім’я Люманова вже звернулася до поліції та подала заяву про викрадення. Востаннє його бачили в автомобілі на виїзді із села Строгонівка у тимчасово окупованому Росією Сімферопольському районі.

О 19:15 стало відомо, що росіяни відпустили громадянина України з будівлі ФСБ. 

У “Кримській солідарності” відзначають, що активіст відвідував політично вмотивовані судові засідання над кримчанами та підтримував родини бранців Кремля

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter