У межах експерименту понад половину жителів Моршина отримали першу дозу вакцини проти ковіду

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У курортному місті Моршин на Львівщині за неповний місяць 61% населення вакцинували першою дозою препарату проти коронавірусу.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Моршин. Фото: з відкритих джерел

Пілотний проєкт із вакцинації Моршина Міністерство охорони здоров’я запустило наприкінці квітня. Загалом, як розповідали урядовці, у місті проживають 4239 людей, з яких 800 – це діти до 18 років, а тому для створення 70% імунного прошарку для запобігання поширенню ковіду необхідно було вакцинувати трохи більш ніж 2 тисячі осіб.

За словами мера міста Руслана Ільницького, станом на 14 травня першу дозу вакцини отримав 61% населення міста, а вже з 15 травня мешканцям вводитимуть другу дозу для повної вакцинації. 

“Якщо врахувати, що за останні кілька місяців, за даними наших лікарів, перехворіло на коронавірус десь до 15%, то можна говорити, що вже є достатня кількість вакцинованих, щоб через кілька тижнів спостерігати формування колективного імунітету. Це моя думка, офіційної позиції МОЗ я поки не знаю”, – зазначив він. 

Вакцинувати понад половину мешканців міста, як зізнався його очільник, було нелегко, адже до пунктів щеплення оперативно прийшли ті, хто чекав на таку можливість, однак з іншими треба було проводити роботу та налагоджувати діалог. Для цього в місті, наприклад, розклеювали білборди, а інформацію про вакцини та їхню важливість активно поширювали місцеві медіа. 

“Ми запроваджували “обдзвони”: сімейні лікарі мають телефони людей, які уклали декларації. Декому дзвонили по три-чотири рази, бо вони думали, відкладали, мали питання щодо вакцини. У рамках цього пілотного проєкту ми використовували лише одну вакцину – CoronaVac, китайську. Частина людей мала сумніви саме щодо вакцини, частина досі чекає іншої вакцини. Але, відверто кажучи, велика частина людей просто не хоче вакцинуватися ніякою вакциною. Вони вважають, їх обійде ця біда”, – розповідає міський голова.

Наразі МОЗ має вирішити, чи продовжувати вакцинувати в Моршині всіх охочих, не розділяючи їх на пріоритетні групи, чи обмежитися наданням другої дози тим, хто вже зголосився отримати першу. 

Нагадаємо, що в Україні вакцинація від ковіду розпочалася наприкінці лютого 2021 року. Станом на 13 травня першу дозу вакцини встигли отримати понад 900 тисяч осіб, а вакцинованих обома дозами налічили понад 3 тисячі. Україна входить до переліку країн, у яких без допомоги влада зможе вакцинувати від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. Згідно з підрахунками видання The Economist, широкий доступ до вакцини проти ковіду українці матимуть не раніше ніж 2023 року.

Ситуацію з розподілом вакцин у світі експерти ВООЗ вже називали “самознищенням” та “моральним провалом”. 

Фотографія обкладинки: zahid.espreso.tv

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter