В ООН розкритикували законопроєкт про СБУ та закликали продовжити роботу на ним

Дата: 19 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

В ООН розкритикували останню версію проєкту закону про Службу безпеки України (СБУ), оприлюднену 18 жовтня, через те, що вона, як і раніше, не передбачає достатніх гарантій для запобігання зловживанням владними повноваженнями з боку відомства.

Повідомлення із критикою розмістили на сторінці Моніторингової місії ООН з прав людини у фейсбуку.

Джерело: pixabay.com

Зокрема, законопроєкт:

  • прямо не забороняє СБУ мати власні місця тримання під вартою та тримати затриманих в місцях, відмінних від зазначених у законі “Про попереднє ув’язнення”;
  • надає працівникам служби широкий доступ до інформації та персональних даних за умов обмеженого зовнішнього контролю;
  • дозволяє відкласти повну передачу слідчих функцій іншим правоохоронним органам до 2025 року, залежно від ухвалення відповідного законодавства.

В ООН нагадали, що в доповідях організації наводяться численні приклади неповаги та порушень прав людини з боку СБУ в контексті збройного конфлікту. Також задокументовано переважну безкарність за порушення, ймовірно вчинені співробітниками СБУ.

Ми закликаємо продовжити роботу над законопроєктом, щоб вирішити ці та інші проблеми, на які вказують українські правозахисні громадські організації”, – йдеться у тексті повідомлення.

Також в ООН стурбовані анонсованим наміром української влади використовувати спрощену процедуру розгляду законопроєкту в другому читанні без повного його обговорення, що суперечить ідеї громадського контролю над СБУ.

Джерело: скриншот фейсбук-сторінки Моніторингової місії ООН з прав людини

Раніше про те, що законопроєкт про реформування СБУ, якщо його ухвалять у нинішньому вигляді, надасть спецслужбі широкі повноваження без істотних гарантій від зловживання цими повноваженнями, попереджали експерти Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).

Нагадаємо, у січні 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт 3196-д “Про Службу безпеки України” і призначила документ до другого та останнього читання на початку червня. Через критику українських та міжнародних правозахисників розгляд неодноразово переносився. Відомо, що голосування за проєкт закону нардепи запланували на парламентський тиждень 12–16.11.2021 року.  

Проєкт зазнав численних переглядів між першим і другим читаннями, але, на думку українських і міжнародних правозахисних груп,  все одно містить положення, які надають СБУ занадто широке коло повноважень: нагляд, право на контроль за в’їздом та затримання громадян без відповідних гарантій прав людини, твердять правозахисники.

Українські правозахисники неодноразово критикували законопроєкт, називаючи СБУ “основним порушником прав людини”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter