Законопроєкт про реформування СБУ може підривати права людини в Україні — Human Rights Watch

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Експерти Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) заявили, що законопроєкт про реформування Служби безпеки України надасть спецслужбі широкі повноваження без істотних гарантій від зловживання цими повноваженнями.

Про це йдеться на сайті організації.

Фото: з відкритих джерел

У повідомленні йдеться про те, що парламенту слід відкласти остаточне голосування по законопроєкту, яке заплановано на тиждень з 11 жовтня 2021 року. Адже розв’язувати проблеми прав людини за допомогою законопроєкту необхідно, беручи участь в конструктивних консультаціях з громадянським суспільством України.

Зусилля з реформування служби безпеки є довгоочікуваними і дуже потрібними… Однак залишаються деякі проблеми прав людини, які, якщо їх не вирішити, можуть врешті-решт поставити реформу під загрозу“, – сказав директор HRW по Європі та Центральній Азії Г’ю Вільямсон.

Нагадаємо, у січні 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт 3196-д “Про Службу безпеки України” і призначила документ до другого та останнього читання на початку червня. Через критику українських та міжнародних правозахисників розгляд неодноразово переносився. Проєкт зазнав численних переглядів між першим і другим читаннями, але, на думку українських і міжнародних правозахисних груп,  все одно містить положення, які надають СБУ занадто широке коло повноважень: нагляд, право на контроль за в’їздом та затримання громадян без відповідних гарантій прав людини, твердять правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter