В ООН розкритикували польський закон, що дозволяє відмовляти мігрантам у притулку

Дата: 17 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В ООН занепокоєні ухваленням парламентом Польщі поправок до закону, що дозволяють відмовляти в наданні притулку мігрантам, які незаконно перетинають територію країни. Це підриває фундаментальне право притулку, закріплене в міжнародному та європейському законодавстві.

Про це у твіттері повідомила представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Польщі Крістін Гойєр.

Мігранти на кордоні між Польщею і Білоруссю. Джерело: DW

Закон, ухвалений Польщею нібито у відповідь на ситуацію на кордоні Євросоюзу з Білоруссю, суперечить міжнародному праву та законодавству ЄС і лише посилить страждання людей, змушених тікати “, – написала Гоєр.

Вона також зазначила, що новий закон суперечить, зокрема, Конвенції про статус біженців 1951 року, в якій чітко йдеться, що особи, які шукають притулку, не повинні каратися за незаконний перетин кордону.

Незаконний перетин кордону не звільняє держави від міжнародних зобов’язань, що стосуються права притулку “, – заявила представник ООН.

Схвалені парламентом поправки ще не затверджені президентом країни Анджеєм Дудою.

Згідно з цими поправками, притулок зможуть просити лише ті мігранти, які прибувають з країн, де їх життя перебуває під загрозою. Таким чином, біженці, які приїжджають з країн Близького Сходу, Азії та Африки і намагаються потрапити до Польщі через територію Білорусі, будуть зобов’язані покинути країну. Затриманим на кордоні мігрантам буде заборонений в’їзд на територію Польщі на три роки.

Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) висловило готовність тісно співпрацювати з владою країни для пошуку шляхів виходу з міграційної кризи та зазначило, що прохачі притулку, біженці та мігранти не повинні використовуватися державами для досягнення політичних цілей.

Нижня палата польського парламенту під час голосування підтримала ініціативу уряду з будівництва на зовнішньому кордоні Польщі з ЄС (лінія кордону з Росією, Білоруссю й Україною) добре обладнаного загородження. А також польські депутати проголосували за легалізацію вигнання мігрантів на кордоні.

Як відомо, Польща у вересні запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який діятиме до кінця листопада. На кордоні з Білоруссю розгорнули загородження з колючого дроту.

Щодня польсько-білоруський кордон намагаються перетнути кілька нелегальних мігрантів з Близького Сходу і країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні.

Всього з початку серпня близько 10 тисяч людей намагалися пройти через кордон Білорусі та Польщі, щоб потрапити в ЄС. Ще близько 1,5 тисячі осіб затримали вже в самій Польщі.

Нагадаємо, що міграцію у світі не спинила навіть пандемія коронавірусу, а тому люди, які шукають кращого життя, попри ризики вимушені долати тисячі кілометрів. За даними Міжнародної організації з міграції, у 2020 році у світі загинули понад 3 тисячі мігрантів. За рік щонайменше 1773 людини загинули дорогою до Європи. 

Також усього за два роки в Європі зникли більш як 18 тисяч дітей-біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter