В ООН підтвердили попередні висновки про систематичний характер катувань полонених у Росії

Дата: 24 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, підтвердила попередні висновки про систематичний характер катувань, що застосовують до українських полонених у Росії. 

Про це повідомили в ООН. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Ґвара медіа

Комісія виявила нові докази дуже поширеної практики застосування катувань російською владою як до військовополонених, так і до цивільних заручників. Росіяни застосовували тортури як звичайну та прийнятну практику з почуттям безкарності. 

Члени комісії визначили додаткові спільні елементи в застосуванні катувань, наприклад практику насильницьких методів у місцях позбавлення волі в РФ, де тримають українців, а також у декількох великих пенітенціарних установах на окупованих територіях України.  

Ще один спільний елемент, який виявили під час роботи члени комісії, вказує на скоординоване залучення співробітників конкретних служб РФ до катувань у всіх місцях позбавлення волі, що потрапили до поля зору ООН.

“Комісія бере до уваги свідчення колишніх ув’язнених про персонал в’язниць у Російській Федерації, які вказують на накази про жорстоке поводження…. в деяких місцях позбавлення волі накази про жорстоке поводження давали вищі посадові особи російської влади, які або схвалювали, або не вживали заходів для припинення такого поводження”, – кажуть дослідники.

Катування в полоні завдали потерпілим серйозних або непоправних фізичних ушкоджень, а також психологічних травм.

Нагадаємо, що росіянам, які незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних у херсонській катівні, оголосили підозри. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter