В окупованому Сєвєродонецьку п’ятеро випускників отримали атестати від бойовиків

Дата: 12 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Сєвєродонецьку на Луганщині п’ятеро випускників місцевих шкіл отримали так звані атестати зразка бойовиків “ЛНР”. 

Про це розповів голова Луганської ОДА Сергій Гайдай

Фото: УНІАН

Російські військові контролюють місто з кінця червня. Гайдай розповідав, що гуманітарна ситуація у Сєвєродонецьку катастрофічна, адже росіяни не прибирали з вулиць тіла як містян, так і ліквідованих росіян. 

“Свою турботу про населення окупанти демонструють безоплатним хлібом, гарячими обідами, які роздаватимуть сьогодні в Сєвєродонецьку, та можливістю прийняти душ раз на три місяці”, – каже посадовець. 

Попри таку ситуацію окупанти обіцяють відновити школи, пошкоджені їхніми обстрілами. 

“Більшість зі шкіл була відремонтована за останні три роки у рамках “Великого будівництва” та інших державних програм підтримки. Та хто в цих школах буде вчитися? У тому ж Сєвєродонецьку відбувся випускний – “атестати лнр” отримали п’ять осіб”, – говорить він.

На окупованих територіях росіяни тиснуть на освітян, аби ті переходили на викладання за російськими програмами. Тих, хто не погоджується, інколи викрадають та катують. Так, Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало щонайменше чотири випадки з вчителями в Запорізькій області, яких викрали з їхніх будинків та тримали під вартою в невідомому місці протягом чотирьох днів, аби примусити до викладання за навчальними програмами РФ.

Тиснуть окупанти й на батьків, які не хочуть віддавати дітей у школи в окупації. Випускникам же загарбники з атестатами так званих “ЛДНР” пропонують одразу вступати до російських вишів, які розташовані в економічно депресивних регіонах Росії. 

Українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, незалежно від місця перебування, однак організовувати дистанційку на окупованих територіях їм радять приховано. 

Цього року абітурієнти, які не можуть виїхати з тимчасово окупованих територій, мають змогу скласти вступні іспити у форматі дистанційної індивідуальної усної співбесіди. Такі іспити проводять в три сесії – липень, серпень, вересень – в Україні та за кордоном. Передбачено й додаткові періоди реєстрації на тестування та можливість зміни раніше зазначеного місця його проходження.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter