В окупованому Старому Криму після обшуку помешкання безвісти зник кримський татарин Асан Зекеряєв (доповнено)

Дата: 07 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційні силовики обшукали помешкання 30-річного кримського татарина Асана Зекеряєва в тимчасово окупованому місті Старий Крим. Наразі не відоме місце перебування Зекеряєва, рідні розпочали його пошуки. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Асан Зекеряєв

У “Кримській солідарності” повідомили, що під час обшуку громадянин України перебував у будинку один.

Родичі звернулись із заявою до незаконної “поліції”.

“Я хочу зробити звернення про викрадення мого зятя – Зекеряєва Асана Расимовича 1993 року народження. Він надіслав смс-повідомлення про те, що до нього хтось вдирається додому – дуже голосно стукали. Відтоді, як ми приїхали, його вже не було на місці, на зв’язок не виходить. Ми зателефонували до МВС із заявою про викрадення людини, зателефонували на гарячі лінії”, – повідомив Сервер Чикі.

Крім того, рідні повідомили Кримську солідарність, що обо 11:30 у селі Братське Красноперекопського району російські силовики забрали разом із неповнолітніми дітьми  дружину Асана Зекеряєва – Еміне, яка гостювала у своїх батьків. Силовики не представилися.

“Вони були у масках. Обшук не проводили. Забрали телефон сестрички. Що з’ясувати хочуть та з якого приводу (затримали – Ред.), вони батькові не сказали. Хто вони такі, з яких органів, яке звання вони не представилися. Асан теж був із ними разом. Вони забрали мою сестричку – дружину Асана, дітей і сказали батькові, що їдуть до Старого Криму”, – розповів брат затриманої Ібраїм Чікі.

Юристка Ліля Гемеджи повідомила, що незадовго до візиту 25-річна Еміне Зекеряєва зателефонувала їй і хотіла укласти угоду з адвокатом, щоб розпочати пошуки чоловіка.

Ліля Гемеджи

“О 10:26 ранку до мене надійшов дзвінок від дружини Зекеряєва – Еміне. Вона була в гостях у своїх батьків і повідомила про те, що її чоловіка вивезли невідомі особи у невідомому напрямку. Після консультації їй надано рекомендації. Вона звернулася на гарячу лінію ОВС за номером 102, залишила заяву про викрадення свого чоловіка. Також вона дзвонила на гарячі лінії ФСБ, прокуратуру (чергового прокурора). Десь телефонні номери не відповідали, десь казали, що вона звернулася не за адресою. Вона дуже переживала за чоловіка”, – прокоментувала Гемеджи.

Кримська солідарність о 19:00 повідомила, що Еміне та Асана Зекеряєвих росіяни після допиту відпустили з будівлі незаконного “управління ФСБ республіки Крим”. 

Як відомо, 25 січня 2023 року так звані співробітники “поліції” в тимчасово окупованому Сімферополі склали на Зекеряєва протокол за перебування біля будівлі незаконного “Київського районного суду”. Він відбув у спецприймачі 14 діб адміністративного арешту. Того дня окупанти відпустили кількох людей, а 28 осіб доставили до трьох відділів “поліції” в Сімферополі. На них склали протоколи за статтею про організацію масового одночасного перебування громадян, що спричинило порушення громадського порядку (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП).

Асан Зекеряєв одружений і виховує двох неповнолітніх дітей – Мухаммада (чотири роки) та Есму (два з половиною роки).

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter